Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Zaak Haagse steker uren vertraagd: zijn vervoer stond bij verkeerde gevangenis

Het was weer zo’n typische maandagochtend, ook in Vught. Daar stond speciaal transport op de Haagse steker te wachten, maar die kwam niet. Want hij zit niet meer in Vught.

Het hoger beroep in de zaak van de Haagse steker Malek F. begint op de eerste zittingsdag drie uur later dan gepland, door transportproblemen.

Speciaal transport Haagse steker

Het speciaal transport voor de verdachte stond vanochtend klaar bij de extra beveiligde gevangenis in Vught, terwijl F. al een paar weken terug is overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam. Zonder aanwezigheid van de verdachte kon het gerechtshof niet om 10.00 uur beginnen met de zitting. In plaats daarvan begint de zaak om 13.00 uur.

Terrorist of patiënt?

De Syrische vluchteling Malek F. stak op Bevrijdingsdag 2018 drie willekeurige mensen neer bij station Hollands Spoor, bij eentje sneed hij zelfs de keel door. Toen de politie F. had neergeschoten na de steekpartij, riep hij „Allahu akbar”.

De hamvraag in de zaak tegen F. is of hij als terrorist of psychiatrisch patiënt moet worden beschouwd. Na een eis van vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging oordeelde de rechtbank in juli 2019 dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar is en legde zij alleen tbs op en geen celstraf.

‘Hellevuur’

Zijn slachtoffers waren het daar helemaal niet mee eens. „Hij verdient het hellevuur”, sprak een van hen in 2019 in de rechtbank. Ook de student die meerdere messteken opliep, vertelde dat hij F. „oprecht een helse straf” toewenst. „Hoe kon je mij dit aandoen? Op acht plekken op mijn lichaam heb ik lelijke littekens.”

 

Ook op social media uitten mensen hun ongeloof. „Rechters zijn ziek in dit land! Toevallig een psychose op Bevrijdingsdag? Tuurlijk!! Doorgeslagen politieke correctheid om het maar geen islamitische aanslag te hoeven noemen.”

Hoger beroep Haagse steker

Ook het OM is het niet eens met de strafmaat en tekende hoger beroep aan. Ook is het OM het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat F. geen terroristische motieven heeft gehad. Het OM kwalificeert het bloedige geweld wel degelijk als een jihadistische terreurdaad.

Het hof Den Haag houdt voor de zaak drie dagen zitting in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam. Vandaag staat in het teken van het bespreken van de gebeurtenissen, het horen van een deskundige over de betwiste terroristische motieven van F. en zijn persoonlijke omstandigheden. Vrijdag komt het OM met de strafeis.

Freek Vonk neemt een wel heel bijzondere gast mee naar Humberto

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.