Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam gaat voor verbod alcohol en lachgas bij drukte in parken

Een lekker zonnetje? Hup, het park in. Wat de gemeente Amsterdam betreft, hoort alcohol en lachgas er straks in te drukke parken niet meer bij.

Door het gebruik van alcohol, lachgas en geluidsapparatuur op bepaalde plekken tijdelijk te verbieden, wil de hoofdstad een extra middel in handen hebben om drukte op mooie dagen in bijvoorbeeld parken tegen te gaan.

APV-wijziging voor verbod alcohol en lachgas

Het stadsbestuur wil een wijziging in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om dit mogelijk te maken.

De afgelopen tijd was het geregeld te druk in onder meer het Vondelpark. Grote groepen jongeren kwamen er samen, onder het genot van veel alcohol, lachgas en muziek. De verwachting is dat het de komende lenteperiode vaker extreem druk zal zijn in de stad, staat in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

De politie greep vooral in het Vondelpark al regelmatig in. Op 31 maart was dat ook weer het geval. De gemeente Amsterdam waarschuwt via Twitter regelmatig over drukte en de maatregelen in parken. Of feestvierende jongeren dat meekrijgen is natuurlijk maar de vraag.

Te weinig bevoegdheden voor Amsterdam in parken

De gemeente heeft op dit moment onvoldoende bevoegdheden om structureel en tijdig op te treden in dit soort situaties. Dat kan bijvoorbeeld pas in een laat stadium, als het al te druk is. „Daardoor leidt het alsnog tot een verstoring van de openbare orde en veiligheid en tot situaties waarin de coronamaatregelen niet meer worden nageleefd”, staat in het voorstel. „Bovendien is er dan veel inzet van politie en handhaving nodig om uitvoering te geven aan het bevel.”

Daarom wil het college de APV aanpassen tot 1 januari 2022. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel. Burgemeester Halsema benadrukt dat ze de nieuwe bevoegdheid alleen in uitzonderlijke situaties wil gebruiken en in „excessieve omstandigheden”. „Ik heb geen enkele wens om mensen uit de parken te jagen of een alcoholverbod in te stellen als mensen gewoon op een veilige manier een glaasje wijn drinken. Waarom zou ik?”, zei ze in een vergadering van de gemeenteraad.

Niet alleen Amsterdam, ook Arnhem

Amsterdam is niet de enige gemeente die dit wil. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem stelde vorige week een alcoholverbod in voor het Sonsbeekpark. Dit nadat er overlast ontstond toen groepen jongeren er samenkwamen. Zij dronken veel alcohol en trokken zich niets aan van de coronamaatregelen.

Finale Big Brother: pakt Amsterdamse Jill de twee Belgen in?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam gaat voor verbod alcohol en lachgas bij drukte in parken
Sluiten