Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Lagere sterftecijfers geen aanleiding tot versoepelingen

„Een lichtpuntje”, zo noemt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) de nieuwste sterftecijfers van het CBS. Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook demissionair minister Hugo de Jonge vindt dat „ongelofelijk mooi nieuws”. Toch zijn verdere versoepelingen van de maatregelen volgens hem op dit moment „onverantwoord”.

Onder de groepen ouderen die al zijn gevaccineerd daalt het aantal sterfgevallen en besmettingen heel snel, zegt De Jonge. Maar nu verder versoepelen gaat volgens hem niet. „Dan liggen de ziekenhuizen binnen no-time weer vol, niet met de oudste ouderen maar wel met de rest van Nederland.” Want ook jongere mensen kunnen heel ziek worden van het virus, zegt De Jonge – en die zijn nog lang niet allemaal gevaccineerd.

Zowel bij 80-plussers als bijvoorbeeld verpleeghuisbewoners is het aantal sterfgevallen nu lager dan normaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder al dat het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners daalt en ziet dat als een effect van de vaccinatiecampagne. Ook 70-plussers werden de afgelopen week minder positief getest op het virus.

Britse virusvariant

Ondanks de lagere sterftecijfers neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe, zegt ook Van Ark. Ook stijgt het aantal gevallen van de „Britse virusvariant”, die veel besmettelijker is. Al die verschillende cijfers moeten tegen elkaar worden afgewogen, zegt de demissionair minister. „We snakken naar meer versoepelingen, maar we moeten kijken wat er kan. Het is nu nog te vroeg om daar op vooruit te lopen.”

Ook demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat mensen niet moeten rekenen op een verdere opening van de samenleving op de korte termijn. Hij heeft vandaag weer een gesprek met de horeca. De minister wil „serieus” praten om tot een „goed perspectief” voor de sector te komen.

Het kabinet spreekt morgen op het Catshuis met deskundigen over de coronamaatregelen. Maandag komt er dan een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister De Jonge. Rutte zei eerder deze week ook al somber te zijn over verruimingen.

Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens voetbalwedstrijd NEC en De Graafschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lagere sterftecijfers geen aanleiding tot versoepelingen
Sluiten