Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens voetbalwedstrijd NEC en De Graafschap

Je vraagt je toch af hoe het kan, maar tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

De bron van de besmetting is niet bekend. Het publiek van de ‘bubbel’ waarin de besmette supporter was geplaatst, droeg tijdens de gehele wedstrijd een mondkapje. Daardoor had er volgens de organisatie een geringe kans op besmetting met het virus moeten zijn. Of de besmetting daadwerkelijk tijdens de wedstrijd is opgetreden, of in de periode voor of kort na het evenement, is onduidelijk.

Coronabesmetting voetbalwedstrijd

Twee andere supporters testten vijf dagen na de wedstrijd ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

In de aanloop naar het duel in de Keuken Kampioen Divisie werden tien supporters positief getest. Die mochten het stadion niet binnen. In totaal heeft zo’n 82 procent van de 1153 NEC-fans zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion.

Van te voren werd er al druk gespeculeerd over de uitslag.

Guido Weijers

Ook bij het eerdere Fieldlab-evenement, een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers in Utrecht, lieten niet alle bezoekers zich na afloop testen. Toen deed 80 procent van de bezoekers vijf dagen later een test.

Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemde het maandag voor de „effectiviteit van dit Fieldlab-evenement” niet goed dat een flinke groep zich niet liet testen na de show van Weijers. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vond de minister. „Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen.”

Algemeen directeur van Almere City FC deed gisteren een vriendelijke doch dringende oproep aan de 1351 toeschouwers van de wedstrijd tegen Cambuur afgelopen zondag. „Mijn oproep aan jullie is om de heersende negativiteit geen kans te geven en vrijdag aanstaande massaal de tweede test te doen. Daarmee kunnen we bewijzen dat we veilig en verantwoord een voetbalwedstrijd met publiek kunnen spelen en dat we er met z’n allen veel voor over hebben om dat zo snel mogelijk weer te realiseren.”

Fieldlab

Volgens Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen, is de tweede test vijf dagen na het evenement geen onderdeel van het onderzoek. „Het is vooral bedoeld om eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD te vergemakkelijken”, aldus Voss. Hij stelt dat Fieldlab uitsluitend gedragsonderzoek verricht en geïnteresseerd is in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. „Dat er onder de deelnemers van Fieldlab ook een infectie, bij of rondom het event is opgelopen, past bij de verwachtingen.”

Het duel, dat De Graafschap met 1-2 won, vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen. Het was de eerste wedstrijd in bijna vijf maanden in Nederland met publiek op de tribunes. In Nijmegen hadden maximaal 1500 seizoenkaarthouders van NEC naar binnen gemogen, maar de teller bleef steken op 1153 aanmeldingen. Veel fans hadden geen zin om twee keer een coronatest te doen, zowel voor als na de wedstrijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens voetbalwedstrijd NEC en De Graafschap
Sluiten