Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Fractievoorzitters in quarantaine, Thierry Baudet peinst er niet over

Meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gaan uit voorzorg in quarantaine, nu Kajsa Ollongren als verkenner in de kabinetsformatie positief is getest op het coronavirus. Thierry Baudet blijft niet thuis en laat zich ook niet testen.

Alle partijleiders hebben maandag of dinsdag een gesprek gehad met de besmette Ollongren en waren daarbij langere tijd met haar in één ruimte.

Welke fractievoorzitters gaan in quarantaine?

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft voorlopig al haar afspraken afgezegd, aldus een woordvoerder. Zij gaat uit voorzorg in quarantaine tot zij de uitslag van haar coronatest heeft. GroenLinks-voorman Jesse Klaver doet dat eveneens, net als Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, Sylvana Simons van BIJ1, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, Lilian Marijnissen (SP), Geert Wilders (PVV), Farid Azarkan (DENK), Laurens Dassen van Volt en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Volgens de coronaregels is het ook na contact met een besmet persoon niet nodig in thuisisolatie te gaan, als maar 1,5 meter afstand is bewaard. Volgens medeverkenner Annemarie Jorritsma is dat tijdens de formatiegesprekken steeds gebeurd. Een preventieve test na vijf dagen volstaat volgens haar dan ook.

Wopke Hoekstra was al getest

CDA-leider Wopke Hoekstra liet zich al testen nadat Mona Keijzer, zijn partijgenoot en collega in het kabinet, maandag positief was getest. Hij is niet besmet, maar laat zich naar aanleiding van het nieuws over Ollongren opnieuw testen. Hoekstra gaat in afwachting daarvan niet in quarantaine.

Ook minister en D66-leider Sigrid Kaag kreeg gisteren een negatieve test. Het is nog niet bekend of zij wel of niet in quarantaine gaat. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte kreeg eveneens een negatieve coronatest. Hij laat zich later opnieuw testen, maar gaat niet in quarantaine.

Joost Eerdmans (JA21), Kees van der Staaij (SGP) en Liane den Haan (50PLUS) vinden het ook voldoende zich na vijf dagen te laten testen. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging maakte haar werk in de Tweede Kamer nog af. Zij blijft nu thuis tot zij haar testuitslag heeft.

Baudet gaat niet in quarantaine

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) gaat niet in quarantaine en laat zich ook niet testen, volgens zijn woordvoerster „omdat hij niet gelooft in het gevaar van corona”. Bovendien zijn de PCR-tests volgens Baudet onbetrouwbaar.

Volgens de coronaregels is het ook na contact met een besmet persoon niet nodig in quarantaine te gaan, als maar anderhalve meter afstand is bewaard. Volgens medeverkenner Annemarie Jorritsma is dat tijdens de formatiegesprekken steeds gebeurd. Een preventieve test na vijf dagen volstaat volgens haar dan ook.

Verkenners Jorritsma en Ollongren stoppen na blunder met formatienotities

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fractievoorzitters in quarantaine, Thierry Baudet peinst er niet over
Sluiten