Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 mrt 2021

Deze coach bestaat inmiddels ook: de quarantainecoach

Een nieuwe coach is opgestaan. Vanaf deze week zijn in het hele land quarantainecoaches van het Rode Kruis beschikbaar voor mensen met corona.

Gekscherend hoor je weleens: „Bestaat er eigenlijk al een coach die andere coaches coacht?” Dat is om aan te geven dat de afgelopen jaren overal wel een coach voor te vinden was. Maar: de quarantainecoach is een serieuze zaak.

Een coach die helpt als thuisblijven moeilijk is

Quarantainecoaches van het Rode Kruis gaan nu werken in heel Nederland. Daartoe hebben de hulporganisatie, het ministerie van Volksgezondheid en de GGD besloten. Eerste hielden deze partijen een succesvolle test in de regio’s Drenthe en Kennemerland. Minister Hugo de Jonge (VWS): „Quarantaine is geen pretje, zo heb ik onlangs zelf nog ondervonden. Het is taai en het is saai. Maar essentieel om verdere verspreiding te voorkomen. Belangrijk dat we daarom daar waar een steuntje in de rug nodig is dat ook aan kunnen bieden. Quarantainecoaches helpen daarbij.”

Rode Kruis inschakelen

De quarantainecoach is een hulpverlener van het Rode Kruis die contact houdt met personen in quarantaine. Hij of zij helpt bij het vinden van passende hulp als dit nodig is. De coach kan hierbij het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis inschakelen. De vrijwilligers binnen dit netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen of medicijnen halen. Driekwart van de mensen die gebruik hebben gemaakt van een quarantainecoach tijdens de testperiode, gaf aan dat de coaching heeft geholpen. Zij kwamen beter de quarantaineperiode door, zo blijkt uit een evaluatie. De GGD maakt de inschatting of mensen die positief zijn getest en in quarantaine moeten, de ondersteuning nodig hebben.

‘Coach hielp me door een zware periode’

Een van de mensen die tijdens de testperiode geholpen werd door een quarantainecoach van het Rode Kruis vertelt: „Na een test bleek ik positief en werd ik erg ziek. De GGD heeft mij toen gevraagd of ik een quarantainecoach wilde. Gelukkig heb ik daar toen ‘ja’ op gezegd. Het klikte goed. Zij had meteen door dat ik niet alleen fysiek, maar ook mentaal aan het einde van mijn Latijn was. Deze coach heeft mij drie keer per week gebeld en zij heeft mij echt door een heftige periode heen getrokken. Op een gegeven moment ben ik zo ziek geworden dat de coach aandrong op een consult met de huisarts. Ik was erg bang dat ik dood zou gaan. De quarantainecoach kon me natuurlijk niet beter maken, maar ze heeft me wel heel goed door deze zware periode heen gepraat!”

Resultaten testperiode

Uit een evaluatie van de test in Drenthe en Kennemerland blijkt dat tussen 1 en 21 februari aan 1762 mensen hulp van een quarantainecoach is aangeboden. 41 van deze mensen gaf aan daaraan behoefte te hebben. Het betrof mensen van uiteenlopende leeftijden. Van de gecoachte mensen had een groot deel vooral behoefte aan extra informatie over quarantaine of aan een luisterend oor. De coaches hebben enkele keren hulpverleners van het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis ingeschakeld. Deze hulpverleners hielpen met boodschappen doen of de hond uitlaten. Ook hebben de coaches een aantal mensen begeleid bij het benaderen van de huisarts voor extra medische hulp. De problematiek die in beperkte situaties verholpen kon worden is genoeg reden om op te schalen.

Hoe doen wij het qua vaccineren, vergeleken met de buren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze coach bestaat inmiddels ook: de quarantainecoach
Sluiten