Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 mrt 2021

Coronasneltest vanaf volgende maand te koop bij drogist

Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde ‘antigeentesten’ in de winkels komen te liggen.

De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

Zelftestversie van coronasneltest heeft kortere wattenstaaf

„Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. „Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Zo’n zelftestversie van de coronasneltest zou dan bijvoorbeeld een kortere wattenstaaf hebben.

Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Fabrikanten van sneltesten kunnen een ontheffing aanvragen, maar moeten daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Beschikbaar voor werkgevers

Zo moet de test onder meer al een Europees kwaliteitskeurmerk (CE) hebben en moet de test al geschikt zijn bevonden als zelftest. Een ontheffing kan binnen een week geregeld zijn, zegt het ministerie. De test is daarna beschikbaar voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook verkrijgbaar in de drogist en supermarkt.

Lagere sterftecijfers geen aanleiding tot versoepelingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Coronasneltest vanaf volgende maand te koop bij drogist
Sluiten