Metro
Metro Binnenland 4 feb 2021 / 21:01 uur

OM in beroep tegen uitspraken Museumplein-relschoppers: straffen te laag

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft beroep aangetekend tegen zes uitspraken in snelrechtzittingen tegen mannen die betrokken waren bij de rellen op het Museumplein. Het OM vindt in alle gevallen de opgelegde straffen te laag.

Afgelopen vrijdag kreeg een 36-jarige man uit Almere een maand voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 120 uur, voor een karatetrap die hij op 17 januari uitdeelde tegen het schild van een ME’er. De eis was vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

Hoger beroep OM

Ook heeft het OM hoger beroep ingesteld in de vijf zaken die afgelopen maandag in een snelrechtzitting werden behandeld. Deze mannen werden alle vijf verdacht van openlijke geweldpleging tijdens de rellen op het Museumplein op 24 januari. De officier had tot vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist, de rechtbank veroordeelde de vijf tot lagere straffen.

Deze zaken dienden tegen een 46-jarige man uit Schiedam, een 30-jarige inwoner van Medemblik, een 26-jarige inwoner uit Hoofddorp, een 22-jarige inwoner uit Den Haag en een 24-jarige man uit Ridderkerk.

Snelrecht

Vandaag moesten er opnieuw acht verdachten op een snelrechtzitting in Amsterdam verschijnen voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden op het Museumplein. Een van hen kreeg van de politierechter acht weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. Een ander moet een taakstraf doen van 40 uur, eentje werd vrijgesproken en in twee gevallen werd de zaak aangehouden vanwege nader onderzoek. De drie andere zaken zijn donderdag aan het eind van de middag nog niet afgerond. De verwachting is dat nog meer zittingen gaan volgen, nu steeds vaker beelden worden getoond van de relschoppers. Overigens niet te verwarren met het biertje.

Deze stratenmaker bedacht de veelbesproken advertentie én Relschopper-bier

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM in beroep tegen uitspraken Museumplein-relschoppers: straffen te laag
Sluiten