Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Politie toont beelden van relschoppers Amsterdam en Den Bosch

Gisteren zijn weer beelden getoond van relschoppers in Opsporing Verzocht. Het ging onder meer om zes mensen die mogelijk betrokken waren bij de rellen op het Museumplein in Amsterdam op 17 en 24 januari.

Ook van de rellen in Den Bosch werden beelden getoond van mensen die worden gezocht. Zo waren mensen te zien bij geplunderde winkels, zoals de Primera en de Jumbo. Het gaat om vier verdachten van de rellen in Den Bosch die nog niet geïdentificeerd zijn.

Gisterochtend hield de politie opnieuw twee verdachten van de rellen in Den Bosch aan. Het gaat om twee mannen van 18 en 21 jaar uit die stad. Gedurende het onderzoek naar het geweld en de plunderingen zijn de twee op videobeelden herkend.

Beelden van de gezochte relschoppers in Amsterdam en Den Bosch.
Beelden van de gezochte relschoppers in Amsterdam en Den Bosch. Foto: Opsporing Verzocht

De beelden zijn hier terug te kijken.

Openlijke geweldpleging

Afgelopen week zijn al meerdere foto’s van verdachten getoond. Ook hebben een paar mensen zich gemeld bij de politie, zij zouden betrokken zijn bij de uit de hand gelopen demonstratie op 17 januari. Maandagavond zette de politie foto’s online van zes mannen, die worden gezocht voor „openlijke geweldpleging tegen personen”.

De twee mannen zijn vooralsnog niet aangehouden, maar „het verdere proces is wel in gang gezet”, meldt een woordvoerder. Naar aanleiding van de foto’s heeft de politie ongeveer tien tips binnengekregen. Daarmee hopen ze de identiteit van de andere vier mannen te achterhalen.

De politie deelde vorige week in Opsporing Verzocht al beelden van vier andere verdachten. Dat leverde tientallen tips op waarna de politie het viertal binnen 24 uur opspoorde. Zij zitten voorlopig vast en zijn gedagvaard voor een snelrechtzitting op 10 februari.

Beelden van de relschoppers in Amsterdam.
Beelden van de relschoppers in Amsterdam. Foto: Opsporing Verzocht

‘Relschoppers wilden stadhuis in brand steken’

In Den Bosch waren vorige week maandag signalen dat relschoppers het stadhuis in brand wilden steken. Dat zei burgemeester Jack Mikkers gisteren bij een debat in de Bossche gemeenteraad over de rellen.

Volgens de burgemeester was dat één van de meerdere dreigingen die er die avond in de stand hingen. Relschoppers hadden diverse kanten op kunnen gaan. „We werden verrast door de snelle ontwikkeling. We wisten niet welke kant de groep op zou gaan en hoe heftig dit zou worden.”

Mikkers reageerde daarmee onder meer op vragen uit de gemeenteraad waarom de bruggen naar het centrum niet waren opgehaald of geblokkeerd.

Op maandag 25 januari braken in Den Bosch rellen uit. Rond de 150 relschoppers bewogen zich vanuit met name de Graafsewijk richting het nabijgelegen centrum. Relschoppers gooiden winkelruiten in, vernielden auto’s en gooiden die ondersteboven. Ook plunderden ze winkels als de Primera en de Jumbo.

Ernst Kuipers: ‘Heel verstandig om avondklok te verlengen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie toont beelden van relschoppers Amsterdam en Den Bosch
Sluiten