Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 11 feb 2021

‘Aanbevolen door tandartsen’ blijkt vooral verkooppraatje

Je kent ze wel: reclames met daarin tandartsen of mondhygiënistes die vanuit hun stoel met hun stralende lach een bepaalde tandpasta aanprijzen. „Ik heb ‘m zelf ook”, dat idee. Maar hebben ze, de echte althans, echt zo’n duidelijke voorkeur? Nee dus, blijkt na onderzoek. Kinderpasta is overigens wel zeer nuttig, voor kinderen dan. En hoe het zit met die charcoal-tandpasta?

Hoewel reclames vaak suggereren dat tandartsen het ene merk boven het andere prefereren, heeft bijna driekwart van de Nederlandse tandartsen geen voorkeur voor een specifiek merk tandpasta. De meesten van hen vinden dat niet de tandpasta, maar goede poetstechnieken de belangrijkste bijdrage leveren aan een gezond gebit. Dit blijkt uit representatief onderzoek van beslist.nl, dat Nederlandse tandartspraktijken vroeg naar hun voorkeuren op het gebied van tandenpoetsen.

Tweederde van tandpasta’s beschermt je tanden niet goed genoeg bij het poetsen

Tandartsen en hun voorkeuren

Onder de tandartsen die wel een voorkeur hebben voor specifieke tandpasta, wordt het vaakst Sensodyne genoemd als beste merk. Iets wat ook op social media de mensen niet is ontgaan, al moeten hier de echte tandartsen niet verward worden met ‘die nep-tandartsen.’

De manier van poetsen is volgens de meeste tandartsen belangrijker dan het gebruik van een specifiek tandpastamerk.  Nederlandse tandartsen hebben hierbij een duidelijke voorkeur voor elektrisch poetsen: 80% van de ondervraagde praktijken raadt dit aan. Wel adviseren ruim 6 van de 10 tandspecialisten de opzetborstel binnen 3 maanden te vervangen.

Ragers

Over het gebruik van ragers zijn zevrijwel unaniem: dit wordt namelijk door 98,2% gezien als het beste aanvullende hulpmiddel op de dagelijkse poetsbeurt. Ook flossen (59,7%) wordt vaak aangeraden.

Verder worden kindertandpasta’s door de meesten als nuttig beschouwd: 89% van de ondervraagde tandartsen raadt het gebruik hiervan aan. Voor whitening- en met name charcoal-tandpasta’s geldt juist het tegenovergestelde. Het gebruik hiervan wordt door meer dan de helft van de ondervraagden als schadelijk of zeer schadelijk ervaren.

Overigens leidt charcoal-tandpasta nog weleens tot verrassingseffecten op de tandenborstel.

Jaloersmakend optimisme en grappige ‘vergisting’ bij dit Ik Vertrek-stel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Aanbevolen door tandartsen’ blijkt vooral verkooppraatje
Sluiten