Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 29 aug 2020
Leestijd: 1 minuut

Door corona konden veel minder kankerdiagnoses worden gesteld

In Nederland zijn 5000 kankerdiagnoses minder gesteld dan in de voorgaande tien jaren gemiddeld het geval was. Dat heeft twee oorzaken, meldt de NOS. Aan de ene kant mijden patiënten de zorg uit angst voor corona en aan de andere kant was veel reguliere zorg niet beschikbaar vanwege de virusuitbraak.

Voor een deel van de patiënten zal het geringere aantal diagnoses ingrijpende gevolgen hebben. Het kan net het verschil betekenen tussen het wel of niet uitzaaien van kanker. Patiënten die langer op een behandeling moesten wachten of zelf behandeling voor zich uitschoven uit angst voor een besmetting kunnen daardoor te maken krijgen met een zwaardere, intensievere behandeling dan aanvankelijk nodig zou zijn.

Ongunstig ziekteverloop

Het risico op een ongunstiger ziekteverloop is het grootst bij de meest agressieve kankervormen. Onder andere tumoren in botten of weke delen zoals spieren of huidkanker vallen onder de noemer agressief.

In een reactie zegt het IKNL te vrezen voor de gevolgen van een tweede coronagolf. „Je moet er niet aan denken dat er dan in de oncologische zorg opnieuw afspraken met patiënten worden afgezegd”, aldus een woordvoerster van het centrum.

Verwijzingen en behandelingen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vrijdag dat het aantal verwijzingen en behandelingen na de eerste coronagolf weer terug is op het oude niveau. Bij de uitbraak van het coronavirus kwam de overige zorg vrijwel helemaal stil te liggen, maar dat is verleden tijd, aldus de NZa.

Sinds maart waren er ruim 800.000 minder verwijzingen naar een ziekenhuis dan normaal, waaronder veel patiënten met kanker, maar ook met bijvoorbeeld hartklachten.

Lees ook: Snelheidsduivel vliegt over twee sloten en crasht in weiland naast A2

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Door corona konden veel minder kankerdiagnoses worden gesteld
Sluiten