Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 jan 2021 / 17:55 uur

Rutte heeft er hard hoofd in: scholen voor 8 februari open ‘klein wondertje’

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, gelukkig. Toch lijkt het erop dat scholen niet opengaan voor 8 februari. Demissionair premier Rutte heeft er een hard hoofd in.

Het zou „een klein wondertje” zijn als de basisscholen en kinderopvangcentra al voor 8 februari wel open kunnen, zei demissionair premier Mark Rutte vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet moet eerst de adviezen van deskundigen hierover afwachten.

Onderzoek voor scholen

Er loopt op het moment onderzoek naar de verspreiding van de zogeheten Britse coronavariant door kinderen. Pas als daarover meer bekend is, kunnen scholen eventueel weer open. De resultaten van het onderzoek worden voor 2 februari verwacht.

Het heropenen van de scholen staat hoog op het wensenlijstje van het kabinet. Rutte herhaalde zijn boodschap dat als versoepelingen weer mogelijk zijn, het openen van de basisscholen en kinderopvang als eerste gebeurt. Volgens hem was er eerder „een klein openingetje” dat dat al voor 8 februari kon, „maar die hoop wil ik echt niet wekken” zegt hij.

Lees ook: Oh no! Toch geen covid-cash bij positieve test als beloning

Britse variant

Eerder vandaag zei ook onderwijsminister Arie Slob dat de scholen nog niet eerder open kunnen, ondanks goede onderzoeksresultaten naar de Britse variant in Lansingerland. Daar was een uitbraak met de Britse mutant op een basisschool.

Uit een uitgebreid GGD-onderzoek blijkt dat er geen grootschalige verspreiding was van de Britse coronavariant op een basisschool. Het onderzoek is weliswaar „een lichtpuntje”, vindt hij, en „een hoopvol bericht”, noemt hij het op Twitter (waar weer volop ‘tegen’ wordt gereageerd), maar de vraag of kinderen de Britse variant sneller verspreiden blijft nog onbeantwoord.

Heropenen

Pas als daar antwoord op is, kan het kabinet een definitief besluit nemen over het heropenen, zegt Slob. Scholen blijven volgens de huidige stand van zaken dicht tot en met 9 februari. Voor 2 februari hoopt het kabinet uitsluitsel te krijgen over de vatbaarheid van kinderen voor de Britse coronamutant.

Het openen van de scholen is volgens premier Mark Rutte de eerste versoepeling die wordt genomen, onder meer om verdere leerachterstanden te voorkomen. Daarover zei Slob dat het kabinet werkt aan langetermijnplannen om achterstanden weg te werken.

Maar mocht al voor 2 februari blijken dat de rol van kinderen in de verspreiding van de Britse variant meevalt, dan nog betekent dat niet dat al voor 9 februari de scholen weer open kunnen. „Iedere dag is er een, maar scholen moeten ook in de gelegenheid zijn de opening te realiseren.”

Lansingerland

Een basisschool in Bergschenhoek in de gemeente Lansingerland kampte sinds eind november vorig jaar met een uitbraak van de Britse variant. Daarvan is bekend dat die besmettelijker is, maar voor zover bekend niet ziekmakender. De uitbraak is volgens de GGD inmiddels uitgedoofd. De bevolking van de gemeente werd grootschalig getest. Van de 45.000 geteste mensen hebben inmiddels 27.000 de uitslag: 242 mensen testten positief, waarvan 12 procent (zo’n 29 gevallen) op de Britse variant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rutte heeft er hard hoofd in: scholen voor 8 februari open ‘klein wondertje’
Sluiten