Metro
Metro Binnenland 24 jan 2021 / 21:53 uur

Geschokte reacties uit Kamer over beelden relschoppers

Vandaag vonden er in meerdere plaatsen in het land rellen plaats. Het gaat om uit de hand gelopen demonstraties in Eindhoven en Amsterdam. De demonstranten zeggen zich tegen het coronabeleid te keren. De Tweede Kamer reageert daar geschokt op.

Zo twittert VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff: „Respect en lof voor de politie en anderen die optreden tegen waanzin en geweld in Urk, Amsterdam en Eindhoven. En aan het rellend trieste zooitje daar: wtf zijn jullie mee bezig?!? #PleurOp”.

Zijn collega en fractieleider Gert-jan Segers van de ChristenUnie: „Beklemmende beelden van een ontspoorde demonstratie tegen het coronabeleid. De eerste verantwoordelijken zijn uiteraard deze onverlaten. Maar dit is óók het werk van ophitsers die totaal misplaatste WO2-vergelijkingen maken. Onze woorden doen ertoe. Want ze kunnen daden worden.”

Lees ook: Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers

Relschoppers moeten ‘gepakt en gestraft worden’

Gisternacht, toen de avondklok voor het eerst in ging, was het al erg onrustig in Urk. PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen reageerde daarop. „Negeren avondklok, teststraat in brand steken, een beveiliger belagen en mishandelen en de pers het werken onmogelijk maken. De daders moeten gepakt en gestraft worden. Blijf van anderen af en laat mensen gewoon hun werk doen.”

Ook uit linkse hoek komt kritiek. Zo twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver: „Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS ‘nepnieuws’ te noemen, het is levensgevaarlijk.”

Klaver verwijst ook naar de activiteiten van de PVV in Urk. „Vergeet niet dat PVV Urk tot dit geweld heeft aangezet. Het is niet onschuldig om als politieke partij op te roepen regels aan je laars te lappen. Onacceptabel, ondemocratisch en ronduit gevaarlijk. @geertwilderspvv grijp in!”

Lees ook: De Jonge reageert op brand testlocatie Urk, #Urxit is trending

‘Wat een tuig’

„Wat een tuig. Zoveel schade aan de gemeenschap die het al zwaar heeft. Hoop dat de daders gepakt worden en worden vastgezet. Die vrijheidsbeperking is de enige passende straf. 24/7lockdown bij @DJI_detentie”, is te lezen in een tweet van CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Gerrit van de Kamp, de voorzitter van politiebond ACP spreekt op Twitter „grote waardering en respect” uit voor de politiemensen die vandaag en de afgelopen tijd optraden tegen de relschoppers. „Er wordt een buitenproportioneel beroep op jullie gedaan. Kritiek zal er altijd zijn maar jullie inzet om NL leefbaar en zo veilig mogelijk te houden is groot. DANK!”

Lees ook: Hunted: op deze BN’ers wordt (vanaf morgen) gejaagd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geschokte reacties uit Kamer over beelden relschoppers
Sluiten