Metro
Metro Binnenland 24 dec 2020 / 08:44 uur

Sterfte coronapatiënten Nederland gehalveerd door betere behandeling

Coronapatiënten die tijdens de tweede golf worden opgenomen in het ziekenhuis, lopen minder kans te overlijden aan het virus. Betere behandelmethodes zijn waarschijnlijk de oorzaak van de afname.

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in acht Nederlandse ziekenhuizen, meldt Nieuwsuur. Het sterftecijfer daalde met 47 procent ten opzichte van de eerste golf. En dat is volgens onderzoeker en hoogleraar Menno Huisman „hoopgevend nieuws”. Volgens hem heeft de verbetering van behandelmethodes invloed gehad op die daling. „We denken dat het toedienen van ontstekingsremmer dexamethason mogelijk een gunstig effect teweeggebracht heeft op de overleving”, aldus de onderzoeker.

Trombose onderzoek

In de tweede golf was het sterftepercentage 15 procent. Dat is bijna een halvering ten opzichte van de eerste golf. Voor het onderzoek werden 947 coronapatiënten gevolgd van 1 september tot 30 november, zowel op intensive care- als verpleegafdelingen. Hun verloop van de Covid-19-infectie werd vergeleken met een groep van 579 coronapatiënten van de eerste groep.

De resultaten van het onderzoek kwamen als een verrassing vertelt Huisman. „We waren in de opzet van het onderzoek gericht op het nagaan van de trombose-complicaties. Terwijl deze onverminderd vaak voorkwamen, kwam bij analyse de halvering van de sterfte naar voren.” Toch benadrukt hij dat de resultaten relatief blijven. „We moeten oppassen met de interpretatie van deze bevinding, omdat we niet van elke patiënt, die later in het onderzoek werd ingesloten, of werd overgeplaatst de volledige follow-upgegevens hebben verzameld.”

Sterftepercentages bijvangst

Aan het onderzoek deden acht Nederlandse ziekenhuizen mee: het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus MC, het Radboudumc, het Maastricht UMC+, het Amphia Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis, het OLVG en het Zaans Medisch Centrum. Het onderzoek van Huisman en zijn collega’s was opgezet om meer te weten te komen over trombose, oftewel stolsels in de aders of slagaders. De sterftepercentages zijn daarom een ‘bijvangst’.

Lees ook: Groep artsen: ‘Stop met angstzaaien rond coronavirus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sterfte coronapatiënten Nederland gehalveerd door betere behandeling
Sluiten