Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe lijst FVD: Van Haga op 2, omstreden Jansen op 7

Op de nieuwe concept-kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat Wybren van Haga op plek 2. Op plek 7 staat Freek Jansen, de voorzitter van de Forum-jongerentak JFVD. Vorige maand was er grote commotie om hem, omdat antisemitisme en homofobie welig zouden tieren binnen de JFVD onder zijn voorzitterschap.

Van Haga werd vorig jaar september uit de fractie van de VVD gezet en ging als eenmanspartij verder. Eind vorige maand sloot hij zich officieel aan bij FVD, nadat hij al langer samen met FVD-leider Thierry Baudet optrok.

Ophef binnen FVD

Theo Hiddema staat als lijstduwer op de lijst. Hij verliet in november de Tweede Kamer na alle ophef binnen de partij. Want er gebeurde nogal wat binnen FVD. Eind november werd namelijk (opnieuw) melding gemaakt van antisemitische en racistische appgroepen bij jongerenbeweging JFVD. Een deel van de partijtop wilde een harde sanering van die club, maar Baudet wilde een onderzoek afwachten.

Uiteindelijk werd de partij in tweeën gesplitst, Baudet vond dat hij recht had op de naam ‘Forum voor Democratie’. Annabel Nanninga en Joost Eerdmans namen daar genoegen mee en vormden samen een nieuwe partij: JA21. Het duo kan rekenen op de steun van meerdere mensen die eerder bij FVD hoorden. Ook zijn de drie FVD-Europarlementariërs overgestapt naar JA21.

Nu is er dus voor FVD een nieuwe lijst voor de aankomende verkiezingen. Thierry Baudet is de lijsttrekker. Op 9 januari wordt de lijst ter goedkeuring voorgelegd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.

Lees ook: Burgemeester over gooien met vuurwerk in Veen: ‘Dieptepunt is bereikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe lijst FVD: Van Haga op 2, omstreden Jansen op 7
Sluiten