Metro
Metro Binnenland 26 dec 2020 / 19:02 uur

Burgemeester over gooien met vuurwerk in Veen: ‘Dieptepunt is bereikt’

Het is vannacht als zoveelste nacht op rij onrustig geweest in het Brabantse plaatsje Veen. Mensen gooiden zwaar vuurwerk naar brandweerlieden. Volgens burgemeester Egbert Lichtenberg van de Brabantse gemeente Altena is „het dieptepunt bereikt” wanneer hulpverleners belaagd worden in de uitoefening van hun werk.

Afgelopen nacht voelden brandweerlieden zich zo onveilig tijdens het blussen van een sloopauto, dat zij weer weg zijn gegaan.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester waren er op de plek van de autobrand tussen de vijftig en honderd mensen aanwezig, op straat. Er werd vuurwerk afgestoken, luide muziek gedraaid en mensen hadden drank bij zich, volgens lokale media. Een stuk vuurwerk is onder de brandweerauto gekomen, waarna de brandweerlieden besloten te vertrekken voordat de brand was geblust. Later op de avond keerden zij alsnog terug.

De woordvoerder van de gemeente zegt dat het niet bekend is of het vuurwerk met opzet onder de brandweerwagen terecht is gekomen. Het was de vierde nacht van onrust in Veen.

‘Help ons voorkomen dat we ons werk niet meer kunnen doen’

„We willen niet toe naar een situatie dat we aanvullende maatregelen moeten nemen, dus ik roep iedereen op om met respect voor elkaar en juist in omzien naar elkaar, ook richting hulpverleners, zich te gedragen op een verantwoorde manier”, zegt de burgemeester. De politie geeft de hoogste prioriteit aan het handhaven van de openbare orde en de afhandeling van geweldsincidenten, staat verder in de verklaring.

Ook de brandweer doet een beroep op de inwoners. „We willen niet naar een situatie dat we mensen in nood geen hulp kunnen verlenen. Dus denk na bij wat je doet. De veiligheid van onze eigen mensen staat voorop. Help ons voorkomen dat we ons werk niet meer kunnen doen.”

Lees ook: Duitsland begint met vaccineren: 101-jarige krijgt eerste prik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgemeester over gooien met vuurwerk in Veen: ‘Dieptepunt is bereikt’
Sluiten