Metro
Metro Binnenland 26 nov 2020 / 10:23 uur

Baudet wil splitsing FvD: ‘Ik heb recht op naam Forum voor Democratie’

Drukke dagen voor Thierry Baudet en Forum voor Democratie. Eerst ontstond een crisis, toen kondigden zowel Baudet als partijgenoot Theo Hiddema uit de partij (of in ieder geval uit de Tweede Kamer) te stappen, maar daarna wilde Baudet weer terug. FvD had daar geen zin in en zette hem uit het bestuur. Nu lijkt een splitsing van de partij de beste optie, vindt Baudet.

Het gezicht van FvD stelt een splitsing tussen hem en het bestuur voor, waarbij ze de financiën en andere goederen moeten verdelen. Over de naam volgens Baudet geen twijfel: daar heeft alleen hij recht op. „Ik ben dit begonnen.” Hij zou het „heel merkwaardig” vinden als de anderen de partijnaam zouden mogen houden. „Ik wil dat dit zo snel mogelijk stopt.”

Er moet een „boedelscheiding” komen, zei hij vanochtend in Goedemorgen Nederland. „We komen er niet meer uit.” De leden zouden dan zelf kunnen kiezen achter wie ze zich scharen. Het plan moet een „vechtscheiding” voorkomen.

Racistische appgroepen

Afgelopen weekend begon de crisis in de partij, er was namelijk opnieuw melding gekomen van antisemitische en racistische appgroepen bij jongerenbeweging JFVD. Een deel van de partijtop wilde een harde sanering van die club, maar Baudet wilde een onderzoek afwachten.

Daarna escaleerde de zaak. Maandagavond verklaarde Baudet op te stappen als lijsttrekker, maar twee dagen later kwam hij daar op terug. Volgens hem omdat andere bestuurders hem met „pek en veren” uit de partij willen zetten.

‘Geradicaliseerd’

Gisteren werd het slot op de deur van het partijkantoor in Amsterdam vervangen. Daardoor kon Baudet niet meer naar binnen. Maar hij heeft wel de ICT-systemen en socialmediakanalen van de partij in handen. Het bestuur wil daar weer toegang toe en gaat daarom aangifte doen tegen Baudet.

Een flink deel van de top heeft zich afgekeerd van de oprichter van Forum. Eerste Kamerlid en nummer drie op de kandidatenlijst voor de verkiezingen, Nicki Pouw-Verweij, schrijft in een brandbrief dat Baudet is geradicaliseerd.

Volgens Pouw-Verweij viel Baudet tijdens een etentje op vrijdag onder meer uit naar Joost Eerdmans en zei hij dat corona in de wereld was gebracht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. Eerdmans laat aan persbureau ANP weten de inhoud van de brief te onderschrijven. Baudet zegt „een totaal andere herinnering” aan die avond te hebben.

Lees ook: Met deze studie heb je de meeste zekerheid (en verdien je het meest)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baudet wil splitsing FvD: ‘Ik heb recht op naam Forum voor Democratie’
Sluiten