Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

FVD-europarlementariërs stappen over naar nieuwe partij van Nanninga en Eerdmans

Annabel Nanninga en Joost Eerdmans kunnen rekenen op een handjevol nieuwe partijgenoten. De Europarlementariërs van Forum voor Democratie sluiten zich namelijk aan bij hun nieuwe partij, JA21. De Europarlementariërs zaten sinds de machtsstrijd binnen FVD als zelfstandige delegatie in het Europees Parlement. Dat Thierry Baudet die strijd won, was voor het drietal een reden om met de partij te breken.

Europarlementariërs Derk Jan Eppink, Rob Roos en Rob Rooken kunnen zich vinden in de conservatief-liberale idealen van JA21, laten ze weten. „Het programma van JA21 sluit naadloos aan op het verkiezingsprogramma waarvoor in 2019 de conservatieve Europarlementariërs gekozen zijn.”

JA21 wil in maart meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en kan mogelijk rekenen op steun van de rits Eerste Kamerleden die ook met FVD hebben gebroken. Nanninga en Eerdmans’ JA21 heeft „een politieke infrastructuur van volksvertegenwoordigers in het hele land, en straks ook in de Tweede Kamer”, zeggen Eppink, Roos en Rooken.

‘Geluid van kiezers blijven vertegenwoordigen’

„Vanuit het Europees Parlement zullen wij het geluid van onze kiezers blijven vertegenwoordigen,” meldt het drietal, dat vorig jaar werd gekozen. Ze blijven deel uitmaken van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarvan bijvoorbeeld ook de SGP en de behoudende Poolse regeringspartij PiS deel uitmaken.

Alle drie de Europarlementariërs waren ooit FVD-prominent. Rooken is bijvoorbeeld mede-oprichter van de partij en was ook lid van het partijbestuur, tot de breuk. Eppink was lijsttrekker en het gezicht van FVD in de Europese verkiezingen.

„Uiterst-rechtse partijen zoeken de radicale randjes op en munten uit in vlagvertoon”, stelt het drietal. „Maar komen achter een hekwerk terecht waar ze voor de gewone burger niets kunnen doen.”

Peiling: JA21 behaalt zetel

Volgens een peiling van Maurice de Hond zou JA21 een zetel binnenhalen als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn. De volgende Tweede Kamerverkiezingen waar JA21 aan meedoet zijn op 17 maart.

Ook voor het CDA ziet het er goed uit. Nu Wopke Hoekstra lijsttrekker is geworden, stijgt de partij met vijf zetels naar 19. Die winst kwam niet alleen van de VVD, die nu 9 zetels voor staat op de PVV en 15 op het CDA. Daarom becijfert De Hond dat de huidige regering nu nog maar op vier zetels verlies staat. VVD komt op 34 zetels, PVV komt op 26.

FVD komt in deze peiling op vier zetels, twee meer dan de partij haalde bij de verkiezingen in 2017.

Lees ook: SP-Kamerlid Leijten: ‘Gehele kabinet moet weg om toeslagenaffaire’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.