Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 dec 2020

Nederlandse huizenprijzen stijgen nog steeds ondanks coronacrisis

Het effect van de coronacrisis lijkt nog geen invloed te hebben op de huizenmarkt. De huizenprijzen lopen namelijk nog steeds op.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag. De koopwoningen waren in november bijna 9 procent duurder dan vorig jaar. In oktober liepen de prijzen het hoogst op in bijna twee jaar.

Krappe woningmarkt

In oktober verwisselden woningen voor een gemiddelde verkoopprijs van net boven de 350.0000 euro. In november was dit iets lager, namelijk 344.217 euro. De woningmarkt is momenteel krap en starters komen moeilijk aan een huis. Ook de lage rentestand drijft de markt op. Het aanbod van huizen in de verkoop is kleiner dan het aantal mensen dat wil verhuizen. Daardoor bieden kopers met hoge bedragen tegen elkaar op.

Volgens het Kadaster vonden er in november 18.449 woningtransacties plaats. Dat is bijna 1 procent meer dan vorig jaar. Dit jaar wisselden in de eerste elf maanden van 2020, 209.303 woningen van eigenaar. Dat is bijna 7 procent meer dan in 2019.

Verhuiswens uitstellen

Economen voorspelden dat de woningmarkt ook effecten van de coronacrisis gaat ondervinden. Tot nu toe lijkt daar geen sprake van te zijn en Makelaarsorganisatie NVM voorspelt zelfs dat de huizenprijzen nog blijven stijgen.

Deskundigen van ING denken daar anders over. Zij stelden vorige week dat de huizenprijzen volgend jaar waarschijnlijk voor het eerst in vijf jaar dalen. ,,Eerst zal het aantal woningverkopen dalen, omdat mensen hun verhuiswens uitstellen door oplopende werkloosheid en een lager vertrouwen”, legde ING-econoom Mirjam Bani uit. Daarna volgt volgens haar waarschijnlijk een lichte prijsdaling.

Lees ook: Zorgpersoneel twijfelt over coronavaccin: ‘Ze voelen zich proefkonijnen’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse huizenprijzen stijgen nog steeds ondanks coronacrisis
Sluiten