Metro
Metro Binnenland 21 dec 2020 / 06:51 uur

Zorgpersoneel twijfelt over coronavaccin: ‘Ze voelen zich proefkonijnen’

Zorgmedewerkers hebben hun twijfels over het coronavaccin. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 9000 werknemers van werknemersvereniging FNV. De werknemers hebben veel vragen over het vaccin en voelen zich soms onder druk gezet.

Volgens die peiling twijfelt 18 procent nog over de beslissing en wil 13 procent waarschijnlijk geen prik halen. Ruim een vijfde wil de vaccinatie sowieso niet. „Zorgmedewerkers die er niet positief tegenover staan voelen zich proefkonijnen of vinden het spannend als eerste aan de beurt te zijn”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in het AD.

Wetenschappelijke uitleg

Onder de ondervraagden wil, in de leeftijdsgroep tot en met dertig jaar, slechts een kwart zich laten inenten. Het zorgpersoneel krijgt in Nederland als eerste een vaccin tegen het coronavirus. Maar volgens Jong leven er nog veel vragen onder de zorgmedewerkers. Volgens haar missen de werknemers „goede wetenschappelijke uitleg” en „vinden ze dat het vaccin in wel erg korte tijd is ontwikkeld”.

Daarnaast voelt het zorgpersoneel zich onder druk gezet om een vaccinatie te nemen. „Ze willen zich niet gedwongen voelen en daar steunen wij ze in. Je mag ze niet direct of indirect dwingen. Deze mensen snappen ook dat ze met kwetsbare ouderen werken, maar hebben zorgen over hun eigen gezondheid”, zegt de FNV-vicevoorzitter.

Overtuigen

Het vaccinatieprogramma moet begin januari starten. Jong denkt dat twijfelende zorgmedewerkers nog wel overtuigd kunnen worden. Jong: „Als mensen de informatie over het vaccin nog niet goed begrijpen, ligt dat niet zozeer aan hen, maar is er misschien niet goed gecommuniceerd.” Ze pleit daarom voor betere voorlichting. „Let wel: de grootste groep wil zich wél laten vaccineren.”

Lees ook: De Jonge over virusmutatie: ‘Geen reden tot paniek, wel zorgelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zorgpersoneel twijfelt over coronavaccin: ‘Ze voelen zich proefkonijnen’
Sluiten