Amarins de Boer
Amarins de Boer Binnenland 8 sep 2020

Rabobank verwacht dip op de huizenmarkt

De huizenprijzen in Nederland komen volgend jaar onder druk te staan door de schadelijke economische gevolgen van de coronacrisis. Dat schrijft Rabobank in een rapport over de Nederlandse economie en woningmarkt. De bank verwacht ook dat het aantal verkopen op de huizenmarkt zal gaan dalen.

De Rabo-economen verwachten ten eerste een zwakkere vraag naar huizen door starters. Dit omdat zij vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie hebben en daarom harder worden geraakt door de crisis. Daarnaast gaat Rabobank ervan uit dat doorstromers terughoudender zullen worden door verlies van werk of inkomen of de angst daarvoor. Ten derde worden er minder beleggers verwacht op de woningmarkt, nu toeristen, expats en buitenlandse studenten door de coronacrisis vaker wegblijven.

Rabobank verwacht dip vanaf volgend jaar

Al met al denkt de bank dat de huizenprijzen vanaf het eerste kwartaal van 2021 tot in 2022 zullen dalen en dat aantal verkopen komend jaar zal zakken tot zo’n 190.000 transacties. Hierna zullen het grote woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand nemen in de prijsontwikkeling waardoor de prijzen weer gaan stijgen, aldus Rabobank.

Rabobank verwacht dip op de huizenmarkt
Een huis te koop in het Groningse Slochteren. In het aardbevingsgebied stonden een tijd geleden veel woningen te koop. Foto: ANP.

Rabobank verwacht verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,2 procent zal krimpen en dat in 2021 een beperkt herstel van circa 2 procent kan optreden. Deze prognose is gebaseerd op de aanname dat er een coronavaccin komt. „Als een vaccin in de loop van 2021 wijdverbreid beschikbaar is, normaliseert de economie vanaf medio 2021 pas echt. Dan moet echter nog wel worden afgerekend met de opgelopen werkloosheid en de verslechterde financiële positie van bedrijven. Al met al duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voor de Nederlandse economie weer op volle toeren draait”, stelt de bank in het rapport.

Grootste huurstijging in zes jaar

Gisteren was de huizenmarkt ook al in het nieuws, omdat er sprake was van de grootste huurstijging in zes jaar. Per 1 juli van dit jaar betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in Rotterdam en Den Haag gingen de prijzen omhoog met respectievelijk 4,1 en 3,6 procent stegen. In onze hoofdstad gingen de prijzen gemiddeld met 3,5 procent omhoog.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei dat ze zich zorgen maakt over mensen met hoge huren en lage inkomens. Ze gaat het „goed in de gaten houden”. In Nederland is de verhouding kopers en huurders zo’n 60 versus 40 procent.

Eerder dit jaar voorspelden ABN AMRO-economen ook al dat de huizenprijzen volgend jaar waarschijnlijk ook door de coronacrisis gaan dalen.

Lees ook: Wonen in een grote stad? Rotterdam is het betaalbaarst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rabobank verwacht dip op de huizenmarkt
Sluiten