Metro
Metro Binnenland 29 dec 2020 / 18:42 uur

‘Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren’

Medewerkers van verpleeghuizen als allereerste vaccineren? Daar komt misschien toch nog verandering in. Binnen het kabinet wordt er namelijk over gesproken om niet alleen zorgmedewerkers, maar ook thuiswonende ouderen uit te nodig voor de eerste prikken. Het kabinet wil vanaf 8 januari beginnen met vaccineren.

De aanleiding voor het overleg is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht, vertellen ingewijden tegen de NOS. In dat advies staat namelijk dat het Pfizer/BioNTech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Die zouden er volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten.

Voor kwetsbare ouderen die bijvoorbeeld in verpleeghuizen wonen is het vaak moeilijk om naar een centrale locatie te komen. Juist bij dit vaccin is dat nodig. Maar voor veel thuiswonende ouderen is dat makkelijker, dus zij zouden wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden.

De ingewijden benadrukken wel dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Lees ook: Vaccinatie nu in hele Europese Unie, behalve Nederland: ‘Verbijsterend’

EU koopt nog eens 100 miljoen doses

Nu veel Europese landen zijn begonnen met vaccineren, heeft de Europese Unie nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech gekocht. Dat meldde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vandaag op Twitter. De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.

De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.

De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd. Er zijn zo’n 450 miljoen EU-burgers en bij veel vaccins zijn er twee prikken nodig.

Extra dosis uit flacon

Er is ook een verzoek ingediend om de vaccins ‘langer’ mee te laten gaan. Volgens experts is het namelijk mogelijk om zes doses uit een flacon te halen, in plaats van de vijf die het Europees Geneesmiddelenbureau goedkeurde.

De Tsjechische premier Andrej Babis heeft aan Von der Leyen gevraagd zo snel mogelijk toestemming te vragen bij EMA voor de extra doses.

Met de juiste naald en spuit zou dat inderdaad mogelijk zijn, laat BioNTech weten. Italiaanse regelgevers hebben dat al goedgekeurd, zonder het oordeel van EMA af te wachten. Søren Brostrom, hoofd van de Deense gezondheidsautoriteit, zegt zelfs dat het mogelijk is een zevende dosis uit sommige injectieflacons te halen. EMA heeft nog niet gereageerd.

Lees ook: 12-jarig meisje overleden na aardbeving in Kroatië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren’
Sluiten