Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Gommers vreest dat artsen moeten kiezen tussen leven en dood

Ziekenhuizen dreigen eind januari in het ergste nachtmerriescenario te belanden. Diederik Gommers vreest in ieder geval het ergste.

Ziekenhuizen komen de volgende maand mogelijk in ‘code zwart’, waarbij ze moeten kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en wie moet worden geweigerd en daardoor zouden kunnen sterven. Daarvoor waarschuwt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vandaag bij BNR.

„We zeggen nu al tegen elkaar dat we keuzes moeten maken en operaties moeten uitstellen, en mensen wel of niet moeten opnemen op de intensive care. Dat is nog niet over leven en dood, dat is zeker nog niet code zwart. Maar als het zo doorgaat, verwachten we dat eind januari”, zegt Gommers.

Eerder deze week trok Ernst Kuipers, een van de andere bekende ‘coronagezichten’ van dit jaar, aan de bel. Kuipers meldde dat in ziekenhuizen momenteel ‘wordt gezocht naar het laatst beschikbare bed‘.

Gommers vreest ook gedrag met kerst en oud & nieuw

De intensivist hoopt dat de maatregelen van de lockdown, die twee weken geleden ingingen, langzaamaan beginnen te werken en dat het aantal nieuwe gevallen in de komende dagen begint te dalen. „Je moet er niet aan denken als dat niet gebeurt, dan nog de effecten van kerst en oud en nieuw, en dan nog de gevolgen van de ‘Britse variant’. Dan loopt het de spuigaten uit. Die scenario’s worden gemaakt, maar dan kunnen we helemaal geen acute zorg meer leveren.” Gommers komt met een oproep aan iedereen die ooit in de zorg heeft gewerkt, om te komen helpen. „Ik denk dat we vanaf komende week alle zeilen moeten bijzetten.”

Lees ook: ‘Ziekenhuizen kunnen zorg zoals behandelingen voor kanker niet verlenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gommers vreest dat artsen moeten kiezen tussen leven en dood
Sluiten