Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 7 nov 2020

Aantal Nederlanders dat corona heeft en had vandaag boven de 400.000

Het aantal Nederlanders met corona – zover bekend en over het hele jaar gezien – stijgt vandaag tot boven de 400.000. Tot aan gisteren was het virus vastgesteld bij 397.730 Nederlanders.

De eerste positieve test was ruim acht maanden geleden, op 27 februari. Een man uit het Brabantse Loon op Zand was opgenomen in een ziekenhuis in het naburige Tilburg. Op 23 september, dag 210 van de uitbraak, werd het 100.000e coronageval gemeld. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen boven de 200.000 uit. Dit was dag 232 van de uitbraak. Anderhalve week later, op 26 oktober (dag 243), werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd. Bijna twee weken verder wordt de 400.000e positieve test verwerkt, op dag 255 van de uitbraak.

Werkelijke aantal met corona hoger

Het werkelijke aantal patiënten zal overigens aanzienlijk hoger dan 400.000 liggen. In de begindagen van de uitbraak werd lang niet iedereen getest, waardoor een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is aangetoond dat ze het virus onder de leden hadden. In de afgelopen weken was het soms moeilijk om een afspraak voor een coronatest te maken.

Amsterdam heeft verreweg de meeste coronagevallen van het land. In de hoofdstad zijn 32.779 inwoners positief getest. In Rotterdam staat de teller op 27.597 bevestigde besmettingen en in Den Haag op 18.704. In de gemeente Utrecht zijn in de afgelopen maanden 11.515 gevallen aan het licht gekomen. Daarna volgen Tilburg (5285), Eindhoven (4793), Breda (4652), Almere (4607), Zaanstad (4197) en Nijmegen (4173). Inmiddels zijn er 93 gemeenten met meer dan duizend gevallen. Begin september, aan de voet van de tweede golf, waren dit er zes.

Schiermonnikoog was de laatste gemeente

In elke gemeente is het coronavirus inmiddels opgedoken. Schiermonnikoog bleef het langst coronavrij. De tien gemeenten met de minste besmettingen zijn Pekela (93), Noord-Beveland en Vaals (elk 83), Terschelling (66), Appingedam (65), Loppersum (60), Ameland (46), Vlieland (17), Rozendaal (12) en Schiermonnikoog (4).

Sinds het begin van de uitbraak zijn 15.721 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Van 7887 Nederlanders is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, maar het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen was gisteren voor de derde dag op rij iets gedaald.

Een foto van minister De Jonge bij de aanbouw van de coronateststraat op het vliegveld van Rotterdam
Minister Hugo de Jonge tijdens de landelijke aftrap voor de XL-teststraten, bij de teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport. Foto: ANP / Bart Maat

Veel meer testen op corona

De komende tijd zal er nog veel vaker op corona worden getest. Er komen zo’n twintig extra grote testlocaties verspreid over het land waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend tijdens een presentatie bij zo’n zogenoemde XL-teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport. Vandaag gaat ook een extra grote teststraat op Schiphol in aanbouw.

De extra grote teststraten moeten in elk geval de komende anderhalve maand zorgen voor grofweg een verdubbeling van de testcapaciteit. Ook sneltesten zijn in aantocht, zodat mensen niet meer lang op de uitslag hoeven te wachten.

Lees ook: Ruim 200 mensen besmet met gemuteerd coronavirus in Denemarken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal Nederlanders dat corona heeft en had vandaag boven de 400.000
Sluiten