Metro
Metro Buitenland 6 nov 2020 / 21:33 uur

#ByeByeTrump trending: overwinning Biden in zicht (maar Trump geeft nog niet op)

Democraat Joe Biden lijkt af te stevenen op een overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij gaat inmiddels aan kop in de cruciale staten Georgia en Pennsylvania. Als hij de meeste stemmen krijgt in die laatste staat, heeft hij de verkiezingen gewonnen.

Op social media is #ByeByeTrump een populaire hashtag en uitgelaten filmpjes worden volop gedeeld. Van Trump op een skippybal („Live vanuit het Witte Huis”) tot Trump die wordt gelanceerd uit een raket, „you’re fired”. 

 

Overwinningsroes

Sommige Democraten lijken al in een overwinningsroes te verkeren. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemde haar partijgenoot alvast de „aankomende president”. Een woordvoerder van het campagneteam van Biden waarschuwde dat „indringers” uit het Witte Huis gezet kunnen worden, waarmee hij zinspeelde op wat zou kunnen gebeuren als president Trump weigert zijn verwachte nederlaag toe te geven.

Furieuze Trump

Trump reageerde furieus op de binnenkomende verkiezingsresultaten, die er voor hem steeds somberder uit beginnen te zien. Hij beweert dat er sprake is van fraude en dat de verkiezing wordt gestolen. Een naaste medewerker van de president zei tegen Fox News dat de president niet van plan is om op korte termijn op te geven.

Adviseurs geven de president tegenstrijdig advies, zegt die bron. Sommige medewerkers zouden Trump adviseren om zich te blijven inzetten om te garanderen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. De president zal naar verwachting in meerdere staten aansturen op hertellingen.

Nieuwe baan

Verschillende ‘officials’ zouden al naarstig zoeken naar nieuwe banen, circuleert het op social media. Twitteraars doen suggesties, variërend van ‘werken in gevangenissen’ tot ‘mijn schoenpoetsers’.

„Het is voorbij”, tekende CNN op uit de mond van een belangrijke adviseur, die verder zei dat er zorgen bestaan over wat Trump zal gaan doen, nog afgezien van de vraag of hij zich gewonnen zal geven. „God mag het weten”, antwoordde hij op de vraag wat Trump zou kunnen doen. Volgens de adviseur schudden verscheidene functionarissen van de campagne en het Witte Huis het hoofd toen de president donderdagavond met een stortvloed aan valse beschuldigingen kwam.

Toespraak Biden

Biden wacht mogelijk niet op de hertellingen. Hij gaat vanavond een toespraak houden. Het gaat vermoedelijk om een overwinningsspeech, zeggen medewerkers tegen CNN. Voorwaarde zou wel zijn dat dan al duidelijk is dat de voormalige vicepresident de verkiezingen ook daadwerkelijk heeft gewonnen.

Alle ogen zijn ondertussen gericht op de cruciale ‘swing states‘ waar nog geen kandidaat door media is uitgeroepen tot winnaar. Biden is volgens sommige media al verzekerd van 264 van de 538 kiesmannen, zes minder dan hij nodig heeft om president te worden. Andere media houden het op 253 kiesmannen, omdat ze de Democraat nog niet uit durven te roepen tot winnaar in Arizona.

Lees ook: Johnny Depp moet vertrekken bij Fantastic Beasts: ‘Wat?! Grootste bullshit ooit!’

Pennsylvania

Intussen neemt Joe Biden een steeds grotere voorsprong op zittende president Trump in de cruciale swing state Pennsylvania (20 kiesmannen). Biden had daar vandaag rond 20.00 uur Nederlandse tijd 13.558 stemmen meer dan Trump. Dat komt neer op een verschil van 0,2 procentpunt.

Als Biden zijn voorsprong in Pennsylvania niet meer kwijtraakt, heeft hij genoeg kiesmannen om de presidentsverkiezingen te winnen.

Biden zal vermoedelijk zijn voorsprong op Trump in Pennsylvania verder uitbouwen. Alleen al in Philadelphia zijn nog circa 20.000 briefstemmen te tellen en in de voorsteden ook. In Pittsburgh en Allentown, eveneens Democratische bolwerken, moeten ook nog vele duizenden stemmen geteld worden. Het gaat volgens schattingen van CNN in de hele staat nog om ongeveer 124.000 poststemmen.

Advocaten van de Republikeinse partij in Pennsylvania hebben het Amerikaanse Hooggerechtshof nu gevraagd de staat opdracht te geven om stemmen die na de verkiezingen per post zijn binnengekomen niet te tellen. Het tellen ervan zou tegen de verkiezingsregels zijn van de staat en er mag dus niks mee gebeuren, stellen de juristen.

Philadelphia

In de grote stad Philadelphia moeten volgens een kiescommissaris nog zo’n 40.000 stembiljetten worden geteld. Het gaat vooral om stemmen die onder voorbehoud zijn uitgebracht en stemmen van militairen. Het kan volgens de kiescommissaris nog dagen duren voordat alle stembiljetten zijn verwerkt.

Als het verschil tussen de kandidaten in de staat dan 0,5 procent of minder is, wordt een hertelling gehouden.

In Georgia (16 kiesmannen) zijn Trump en Biden verwikkeld in een ongekend spannende nek-aan-nekrace. Biden stond er om 20.00 uur 1554 stemmen voor. Op dat punt was 99 procent van de stemmen geteld. De minister van Binnenlandse Zaken van de staat sprak de verwachting uit dat een hertelling zal plaatsvinden.

De straat op

Terwijl het tellen van de stemmen doorgaat in meerdere Amerikaanse staten, verzamelen aanhangers van de kandidaten zich bij gebouwen waar stemmen worden geteld. Gewapende fans van president Donald Trump gingen in Detroit (Michigan) de straat op, terwijl Amerikanen die Trump liever zien vertrekken in Philadelphia (Pennsylvania) stonden te dansen op straat.

Pennsylvania is een van de staten waar media nog geen winnaar is aangewezen, maar Biden zag zijn voorsprong er wel groeien. Een 37-jarige docent vertelde dat hij vuurwerk afstak toen hij hoorde dat Biden de president in voorlopige uitslagen had ingehaald. Hij sloot zich daarna met zijn 4-jarige kind aan bij een menigte bij een congrescentrum in Philadelphia, waar stemmen worden geteld. „Mijn dochter is geboren tijdens het presidentschap van Trump. Ik wil dat ze het einde van Trump ook meemaakt.”

Ook aanhangers van de president laten zich zien. Er verzamelden zich honderden mensen bij een locatie waar stembiljetten worden verwerkt in Detroit. Zij waren soms zichtbaar gewapend en scandeerden „wij hebben gewonnen”, al doen voorlopige uitslagen het tegendeel vermoeden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
#ByeByeTrump trending: overwinning Biden in zicht (maar Trump geeft nog niet op)
Sluiten