Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Ruim 200 mensen besmet met gemuteerd coronavirus in Denemarken

Er zijn zeker 214 mensen in Denemarken besmet geraakt met een gemuteerde vorm van het coronavirus. Die variant trad sinds juni oorspronkelijk bij nertsen op. Dat maakte het Deense gezondheidsinstituut SSI bekend.

Tweehonderd van de gevallen werden ontdekt in de regio Noord-Jutland. Daar is een groot aantal nertsenfokkerijen. Het nieuwe coronavirus is al gevonden in 216 fokkerijen in het hele land.

Van dier op mens

Woensdag beval de Deense regering dat alle nertsen, ongeveer 15 tot 17 miljoen dieren, moeten worden gedood. Het zogenaamde cluster 5-virus kan volgens het SSI van dieren op mensen worden overgedragen. Die variant van het virus is waarschijnlijk niet gevaarlijker, maar het risico bestaat dat de vaccins die momenteel worden ontwikkeld minder goed zullen werken tegen deze variant.

De nertsenfokkerij voortzetten vormt een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid tijdens de coronapandemie, waarschuwde het gezondheidsinstituut. Een groot aantal fokkerijen leidt tot meer infecties bij mensen en een groot aantal geïnfecteerde nertsen verhoogt het risico op virusmutaties, zegt het SSI.

In zeven regio’s in Noord-Jutland zijn mensen nu gevraagd niet te reizen. Vanaf maandag stopt het lokale openbaar vervoer. Restaurants, zwembaden en sportscholen moeten sluiten.

https://twitter.com/KasperDriehuijs/status/1324420772547436545

Onderzoek naar bioveiligheid

Na de besmettingen in Denemarken, wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek doen naar bioveiligheid in landen met nertsenfokkerijen.

De overdracht van het coronavirus tussen dieren en mensen is „een punt van zorg”. Dat zei Maria van Kerkhove, de technisch leider van de WHO voor Covid-19. Het risico is wel veel lager bij andere dieren dan nertsen, zei een andere WHO-expert.

„We werken samen met regiokantoren waar nertsenfokkerijen zijn, en kijken daar naar de bioveiligheid om besmettingen van dier op mens te voorkomen”, aldus Van Kerkhove.

De alarmbellen in Nederland hoeven nog niet af te gaan: het kabinet heeft nog geen signalen gekregen dat het coronavirus zich heeft gemuteerd in nertsen. „Voor zover we nu kunnen overzien, is dat in Nederland niet het geval”, zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag op vragen van de Partij voor de Dieren. Inmiddels is op meer dan de helft van de nertsenhouderijen in Nederland corona aangetroffen.

Lees ook: De Jonge: niet zeven maar twintig extra grote teststraten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.