Metro
Metro Fit & gezond 6 nov 2020 / 12:43 uur

De Jonge: niet zeven maar twintig extra grote teststraten

Er komen niet zeven, maar rond de twintig extra grote testlocaties verspreid over het land. Bij deze locaties kunnen mensen zich sneller laten testen op het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gezegd tijdens een presentatie bij zo’n zogenoemde XL-teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.

Komende anderhalve maand moeten de extra grote teststraten zorgen voor ongeveer een verdubbeling van de testcapaciteit. Ook worden duizend militairen ingezet om tests af te nemen. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk ook anderen gaan opleiden. Dat gaat dan om mensen die bijvoorbeeld momenteel door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis zitten.

De testlocaties, waar behalve Defensie ook het bedrijfsleven nauw bij betrokken is, zijn allereerst nog bedoeld voor mensen die klachten hebben. Zij kunnen straks sneller getest worden en hoeven ook minder lang op de uitslag te wachten, hoopt De Jonge. Later kunnen ook mensen zonder symptomen er terecht, bijvoorbeeld als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of op reis zijn geweest naar een risicogebied.

Er komt onder meer een XL-testlocatie op Schiphol. Die is niet voor reizigers die terugkeren uit risicogebied. De teststraat is bedoeld als uitbreiding van de beschikbare landelijke testcapaciteit voor mensen met klachten.

Valse testresultaten

Minister De Jonge gaat samen met collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid of er iets kan worden gedaan aan de valse Covid-19-verklaringen die oplichters op sociale media aanbieden. Volgens De Jonge is sprake van een vorm van valsheid in geschrifte. „Het is schandalig dat mensen kennelijk zo’n mogelijkheid gebruiken om daar dan misbruik van te maken.”

Vanochtend werd bekend dat er oplichters actief zijn op social media, die neppe Covid-19-verklaringen verkopen voor een paar tientjes. Daarin staat dat iemand negatief getest is, zonder dat diegene ook echt een test heeft laten doen. Zo’n vervalste verklaring, die vaak maar een paar tientjes kost, kan de koper gebruiken om mee naar het buitenland te gaan.

Het enige dat De Jonge nu kan zeggen, is dat iedereen die zo’n verklaring ziet, er scherp op moet zijn of die eigenlijk wel echt is. „Verder ben ik aan het kijken of we er meer aan zouden kunnen doen”, zegt hij. Hij bevestigt dat hij dat samen doet met zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. „Om te kijken of het een vorm is van valsheid in geschrifte. Want dat is het natuurlijk.”

Lees ook: Ook sinterklaasintocht in Zaanstad gaat niet door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Jonge: niet zeven maar twintig extra grote teststraten
Sluiten