Metro
Metro Binnenland 5 nov 2020 / 17:48 uur

Rechter oordeelt: de 120 konikpaarden mogen wel worden geslacht

Mogen de paarden nou wel of niet naar de slacht? Staatsbosbeheer hoopte van wel, Animal Rights absoluut niet. De rechter oordeelde vandaag in het voordeel van het bos, en niet van de dieren.

Staatsbosbeheer mag de ongeveer 120 konikpaarden die in een vangwei in de Oostvaardersplassen staan afvoeren naar een slachterij. Voor dat vervoer is een paardenpaspoort nodig en dat mag Staatsbosbeheer aanvragen, omdat de dienst als houder kan worden beschouwd van de paarden in de vangwei. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag bepaald.

Animal Rights

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tegen de slacht van de paarden en wilde vervoer van de dieren voorkomen. De organisatie vroeg daarom maandag om het aanvragen van de noodzakelijke paspoorten te verbieden. Alleen een eigenaar of houder van paarden kan zo’n paspoort aanvragen en volgens Animal Rights is Staatsbosbeheer geen eigenaar van wilde grote grazers.

Konikpaarden in vangwei

De voorzieningenrechter heeft het verzoek afgewezen. Volgens de rechter heeft de gebiedsbeheerder de beschikkingsmacht over de paarden zodra ze in de vangwei staan, omdat de dienst ook voor de dieren zorgt. Daarom mag Staatsbosbeheer wel paspoorten aanvragen en vervolgens dieren op transport stellen. Het transport van de paarden was stilgelegd in afwachting van de beslissing van de rechter. Staatsbosbeheer liet vandaag weten nu zo snel mogelijk verder te gaan met het vervoer van de paarden naar het slachthuis. Ook Twitterde Staatsbosbeheer vandaag over een nieuwe paddenstoelenvondst.

Lees ook: Vorig jaar werden 150 konikpaarden naar Wit-Rusland vervoerd

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer wil in totaal 240 paarden verwijderen uit het Flevolandse natuurgebied. Er lopen nu te veel edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Of alle paarden naar de slachterij gaan is nog onzeker, want het vlees van de eerste 32 paarden die al geslacht zijn wordt onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. De laatste tijd is bij vrij rondlopende grazers op een aantal plekken in Nederland gebleken dat ze via het gras zware metalen en dioxines uit de bodem binnengekregen hebben. Mocht dat ook het geval zijn bij dieren uit de Oostvaardersplassen, dan komt het vlees niet in de handel en gaan de dieren naar een destructiebedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rechter oordeelt: de 120 konikpaarden mogen wel worden geslacht
Sluiten