Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 aug 2019 / 10:16 uur

‘Oostvaarderspaarden’ op weg naar Wit-Rusland

150 paarden worden van de Oostvaardersplassen vervoerd naar Wit-Rusland.

Vertraging

Het transport van het eerste deel van 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland is vrijdagochtend begonnen, meldt Staatsbosbeheer. Het transport stond gepland voor half juli, maar liep vertraging op omdat afstemming tussen verschillende Wit-Russische ministeries meer tijd vergde. Deze week heeft Staatsbosbeheer de definitieve importvergunning vanuit Wit-Rusland ontvangen en kon operatie konikpaard van start.

De eerste vijftig dieren zijn inmiddels onderweg naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky. Per familiegroep zijn ze de vrachtwagen ingegaan, schrijft boswachter Mikal Folkertsma in een blog. Vrijdagochtend vroeg is begonnen met het transport, om ervoor te zorgen dat de dieren zaterdagochtend op hun bestemming aankomen, „en zo bij daglicht lang tijd hebben om hun nieuwe leefgebied te kunnen verkennen.”

De nieuwe natuurlijke habitat van de dieren, ligt in het grootste bosgebied van Wit-Rusland en beslaat 240.000 hectare. „Het valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Bosbouw van Wit-Rusland en er is een grote diversiteit van plantensoorten, waaronder veel rode lijstsoorten." De paarden gaan in Wit-Rusland wel eerst in quarantaine, waardoor ze goed kunnen wennen aan hun nieuwe leefgebied, vertelt de boswachter. Ze zitten er straks trouwens niet alleen: naast de paarden leven er ook andere grote grazers zoals wisenten (de Europese bison), elanden en edelherten, „allemaal met hun eigen manier van begrazing."

Eén van de beheerproblemen daar is het dichtgroeien van de open gebieden door het ontbreken van graseters, weet boswachter Mikal. „Daarom zijn de koniks uit de Oostvaardersplassen een welkome aanvulling in het gebied."

Verhuizing

Provinciale Staten van Flevoland besloten vorig jaar het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen terug te brengen tot 450, wat met deze verhuizing wordt gerealiseerd. De dieren moeten weg uit het natuurgebied omdat er te veel grote grazers rondlopen en daarom moesten ook ruim 1800 edelherten worden afgeschoten. In het voorjaar is een groep paarden gevangen en in een zogenoemde vangweide geplaatst, vanwaaruit ze nu kunnen worden vervoerd.

Actievoerders maken al lange tijd bezwaar tegen hoe wordt omgegaan met de dieren in het gebied. In de winter zouden de dieren voedsel tekort komen en tijdens de recente hittegolf zeiden critici dat de konikpaarden in de vangweide zonder beschutting in de zon stonden, maar Staatsbosbeheer en de NVWA lieten juist weten dat het goed ging met de paarden.

De overige konikpaarden, ongeveer honderd, worden de komende weken naar Wit-Rusland gebracht. In maart verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Oostvaarderspaarden’ op weg naar Wit-Rusland
Sluiten