Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Wilders is woest: ‘Schandelijke vieze politieke spelletjes’

Het was gisteren niet de scherpste dag van Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Ze stemde voor de motie en dus voor meer salaris voor de zorg, terwijl ze eigenlijk tegen bedoelde, vertelde ze na afloop.

Maar haar stem gold wel en de motie behaalde daarmee een meerderheid (69 om 67). De zorg reageerde blij, „Foutje… Bedankt!” en ook Geert Wilders (PVV) die de motie had ingediend, was in z’n nopjes. „Dit is geweldig nieuws”, zei hij. Ook Lilian Marijnissen (SP) was opgetogen en deed haar verhaal gisteren bij Jinek.

De blijdschap is van korte duur, want het kabinet gaat geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen. Het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers.

Zorgsalaris al gestegen

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. „Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken.” Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten.

„Bovengenoemde acties zijn allen gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken”, concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in.

Lees ook: Charlie Hebdo zet spotprent Erdogan op de cover en dat roept van álles op

Wilders woest

Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. „Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen”, briest de PVV’er op Twitter voorafgaand aan een debat over het coronavirus. „Ik eis namens al die zorgmedewerkers dat de motie alsnog wordt uitgevoerd!”, zei Wilders even later in de Kamer. Gebeurt dat niet, dan dient hij later op de dag een motie van wantrouwen in.

Ook Marijnissen is boos. „Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wilders is woest: ‘Schandelijke vieze politieke spelletjes’
Sluiten