Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 28 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

We gaan vaker op vakantie in eigen land: ‘Even ontsnappen’

Van de Nederlanders die dit jaar op vakantie zijn geweest, ging een groot deel niet naar het buitenland. In de plaats daarvan, besloten ze het eigen land te ontdekken. Ruim de helft van de mensen die dat deed, wil voor het eind van het jaar nog eens op vakantie in eigen land.

Dat blijkt uit onderzoek van BungalowSpecials onder 1151 mensen. Het overgrote deel van de ondervraagden (71 procent) is al op vakantie geweest in eigen land, sinds maart. Ruim de helft van hen zegt nog eens te willen gaan, voor het nieuwe jaar begint. In de maand oktober waren er 42 procent meer binnenlandse boekingen dan in het jaar ervoor, blijkt ook uit het onderzoek.

‘Ontsnappen aan alle hectiek’

Wie Nederland wil ontdekken, kan prima terecht bij de SonneVallei op de Veluwe. Wilma Veen is met haar Bed & Breakfast verkozen tot beste B&B van Nederland. Dat hebben ze, volgens haar, te danken aan meerdere dingen. „We zitten midden in een prachtig natuurgebied, waar je heel fijn kunt wandelen en fietsen. Maar we zitten ook dichtbij het water en de stad, dus eigenlijk is hier alles dat je nodig hebt voor een goed verblijf.”

Ook is het gevoel dat zij hun gasten bieden belangrijk: „We willen heel graag dat mensen even kunnen ontsnappen aan alle hectiek en turbulentie van het leven. Dat draagt heel erg bij aan de ervaring: we willen graag dat mensen de warmte beleven en een stukje rust ook meemaken. Iedereen die hier komt is kostbaar, en hun tijd ook. Als ze dat hier besluiten te spenderen willen we dat absoluut speciaal maken”, vertelt Veen.

Zoek je een B&B? Kijk naar de reviews

Dat blijkt ook zeker uit de reviews: van de 130 reviews krijgt SonneVallei gemiddeld een 9,9. „Mensen zijn super positief. Veel gasten die voor de tweede keer komen zeggen dat het voelt als thuiskomen, omdat het zo warm is. Een zakenman schreef zelfs ‘hier woont geluk, en ik heb het gevonden’.”

Op nummer twee van beste B&B’s van Nederland staat Bed & Breakfast de Heegh in Didam, Inn The Woods in Overberg is derde geworden. Als je een leuke B&B zoekt, moet je volgens Veen vooral naar de reviews kijken. „Kijk ook naar de verhouding tussen het aantal reviews en het cijfer. Iemand kan wel een acht als cijfer krijgen, maar of dat van vijf of vijftig reviews afkomstig is, is nogal een verschil. Uit die reviews kun je goed halen of het verblijf iets is wat jij ook zou willen.”

Volgeboekt

De coronacrisis bracht uiteraard wat lastigheden met zich mee, maar vooralsnog gaan de zaken erg goed. „Tijdens de eerste golf mochten we openblijven, maar we besloten toch even de deuren te sluiten”, vertelt Veen. „We wisten immers niet wat corona eigenlijk was. Na een paar weken zagen we dat het wel weer kon, dus gingen we opnieuw open. Sindsdien zitten we eigenlijk steeds vol.” Dat de horeca nu gesloten is, is jammer, maar ook daar is een oplossing voor gevonden: „We koken zelf driegangendiners voor de gasten, en hebben allerlei restaurants uitgezocht waar onze gasten maaltijden kunnen bestellen.”

De prijswinnende B&B van Veen is pas anderhalf jaar open, maar ze heeft een tip voor mensen die een Bed & Breakfast willen beginnen: „Je moet het met heel je hart doen. Wij houden van mensen en we maken ze ook het liefst blij. Zo’n B&B is hard werken, maar zo voelt het niet. Wij worden enorm blij als mensen helemaal enthousiast en gelukkig zijn als ze bij ons verblijven.”

Lees ook: Vinted blokkeert commerciële gebruikers: ‘Groot deel van inkomsten valt weg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.