Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Charlie Hebdo zet spotprent Erdogan op de cover (en dat roept van álles op)

Dat ze zich niets aantrekken van boze reacties of zelfs boycots van woedende moslims, blijkt nu ook weer. Charlie Hebdo heeft de karikatuur van Erdogan een prominent plekje gegeven. Op de voorkant. En dat wekt heel wat en erg uitleenlopende reacties op. Van een zeer uitgebreide schaterlach tot Macron gespietst op de Eiffeltoren.

Een karikatuur van de Turkse president Erdogan, niet te verwarren met de spotprent die Wilders deelde en waardoor Erdogan aangifte tegen hem heeft gedaan, siert de voorpagina van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo deze week. Onder de titel „privé is hij heel grappig” is Erdogan zittend in een stoel te zien, terwijl hij de rok van een gesluierde vrouw omhoog houdt met de woorden: „Oh, de profeet.”

Spanningen Erdogan-Macron

De publicatie komt in een tijd met oplopende spanningen tussen Turkije en Frankrijk. De Franse president Macron heeft strenger optreden aangekondigd tegen extreme moslimorganisaties na de onthoofding van een geschiedenisleraar door een 18-jarige moslim. Erdogan heeft opgeroepen tot een boycot van Franse producten omdat hij Macron een islamvijandige houding verwijt. Sterker nog: hij vergelijkt moslims in Europa zelfs met joden voor de oorlog.

 

Social media

Op social media wordt volop gereageerd. Veel door vaderlandslievende Turken, vol in hun emotie met ‘fuck you’, ‘son of bitches’ en een allerhande aan verwensingen in het Turks. Anderen bejubelen ‘Charlie’. „Bravo Charlie, ga zo door. Onze vrijheid van meningsuiting voor alles.”

Maar ook mensen die zeggen tegen Erdogan te zijn, maar deze spotprent veel te ver vinden gaan. „Dit is niet respectvol. Jullie kunnen beter dan dit.” Waarop weer wordt gereageerd met „respectloos is wat Erdogan doen met Koerdistan.”  Ook voelen sommige Twitteraars de bui al hangen. „Dit betekent trouble…” En sommigen reageren ‘in stijl’ met een wraak-tekening.

Over Charlie Hebdo

Charlie Hebdo was in 2015 doelwit van een bloedige aanslag door moslimextremisten waardoor twaalf mensen om het leven kwamen. Aanleiding was de publicatie van spotprenten van de moslimprofeet Mohammed die voor moslims beledigend kunnen zijn.

In september publiceerde het blad de karikaturen van Mohammed nog een keer vanwege de rechtszaak tegen betrokkenen bij de terreuraanval. Kort daarna was er een steekincident bij het vroegere kantoor van het blad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Charlie Hebdo zet spotprent Erdogan op de cover (en dat roept van álles op)
Sluiten