Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Verkoop ‘complotblad’ Gezond Verstand mag, ‘leg het naast Fabeltjeskrant’

Het magazine Gezond Verstand verschijnt deze maand voor de tweede keer en is nu al veelbesproken, zo niet controversieel. Het zou een ‘complotblad’ zijn en dat verdient een speciaal plekje in de boekhandel, vindt minister Ollongren. Naast de Fabeltjeskrant. Een stelling die allerlei Twitterstof doet opwaaien.

Boekhandelaren als AKO en Bruna mogen gewoon een ‘complotblad’ als het tijdschrift Gezond Verstand verkopen. „Dat is ook niet iets dat je wil censureren”, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Maar de winkels moeten wel opletten hoe ze zo’n blad presenteren. Het past immers eerder naast de Fabeltjeskrant dan tussen de medische literatuur, zegt de bewindsvrouw.

Geen strafbare inhoud complotblad

„Ik vind het aan bedrijven zelf wat zij wel en niet aanbieden, zolang er niet sprake is van een strafbare inhoud”, zegt Ollongren. Verschillende Kamerleden vroegen tijdens een debat met de minister over nepnieuws naar het besluit van enkele boekhandelaren om Gezond Verstand te verkopen. GroenLinks en D66 wijzen op de verantwoordelijkheid van verkopers. Volgens D66’er Kees Verhoeven is het „naïef en kortzichtig” om te doen alsof winkeliers niet over de inhoud gaan.

„Deze discussie gaat natuurlijk over een blad dat gewoon gedrukt kan worden, maar de vraag is of het nou wijsheid is om het te gaan verkopen”, zegt Ollongren op haar beurt. „Daar ga ik niet over. Maar als je het aan mij vraagt, zou ik zeggen: let wel even op waar je het in het schap legt.” In de boekwinkel wordt immers ook onderscheid gemaakt tussen fictie en non-fictie. Daarom is het ook belangrijk „dat klanten weten dat er in zo’n blad geen feitelijke informatie staat”.

Lees ook: #burgeroorlog van ‘complotwappies’ leidt tot hilarische reacties

Opiniebladen

Bruna en AKO laten weten dat het blad, dat ‘Nieuws zonder censuur’ als credo heeft, bij de tijdschriften onder de subcategorie opiniebladen ligt. Daar staan geen verdere teksten bij en er zijn „geen speciale acties van de uitgever of ons”, zegt een woordvoerder. „Het ligt gewoon in de rekken.”

Verzetkrantjes

Op social media wordt uiteenlopend op de verkoop van ‘het complotblad’ gereageerd. „De vrijheid van het verspreiden van misinformatie is de vrijheid om de zwakbegaafden te brainwashen”, vindt iemand. Maar ook: „Bedankt Bruna, namens alle complotdenkers.” Met een kusje erachter. Ook wordt een foto van een verzetskrant gedeeld. „Ik weet zeker dat als D66 toen bestond, zij deze krantjes de Fabeltjeskrant zouden noemen.”

‘Gezond Verstand’

Volgens het blad Gezond Verstand is het coronavirus „een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen”. Het Nederlandse beleid zou volgens de schrijvers neerkomen op een „machtsovername door buitenlandse partijen”. Ook wordt de invloed van menselijk handelen op klimaatverandering ontkend.

Haar opstelling kwam Ollongren op flinke kritiek van PVV’er Martin Bosma te staan. Bosma vindt het niet aan een minister om boekhandels te adviseren hoe zij hun winkel moeten inrichten. In zo’n blad staat misschien wel onzin, maar volgens het Kamerlid geldt dat net zo goed voor andere bladen. Hij waarschuwt voor een „hellend vlak”.

Lees ook: Charlie Hebdo zet spotprent Erdogan op de cover en dat roept van álles op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.