Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 27 okt 2020

#burgeroorlog van ‘complotwappies’ leidt tot hilarische reacties

Op Twitter is het al de hele dag af en aan trending: #burgeroorlog, die vanavond volgens sommigen – of volgens ‘complotwappies’, zoals anderen hen noemen – zou losbarsten.

De oproep tot burgeroorlog wordt niet heel serieus genomen op social media. Plaatjes en polls van hamburgers worden gedeeld, evenals teksten als ‘Vanavond wordt lastig in verband met m’n bridge-avondje… Kan het ook morgen?’ en ook Ajax speelt een rol.

Maar wat betekent het nou eigenlijk, die #burgeroorlog? Het heeft in elk geval van alles te maken met de persconferentie vanavond. En met Youri Platos aka Youri Plate, (hij heeft twee Facebook-profielen) die een paar dagen geleden op Facebook opriep tot ‘een burgeroorlog’, waarna duizenden reacties volgden.

Dinsdag 19 uur zal de burgeroorlog beginnen.Nu komt het moment waar we maanden op wachten.Help wel de oudere die hebben ons nodig ze zijn bang ik word al aangesproken voor hulp.

Posted by Youri Platos on Saturday, October 24, 2020

Burgeroorlog

Wat Youri Platos aka Youri Plate precies bedoelt met de burgeroorlog, is (nog) niet helemaal duidelijk. Hij wilde met zijn kompanen in elk geval strijden tegen de spoedwet, maar die is er inmiddels al doorheen.

27-10-2020Deze dag zullen we nooit meer vergeten

Posted by Youri Platos on Tuesday, October 27, 2020

Op social media reageren veel mensen op zijn berichten. Waar de een hem ‘de nieuwe Willem Engel’ noemt, nemen veel anderen hem en zijn medestrijders slash ‘complotwappies’ met humor op de hak. Want dinsdag 27 oktober komt velen niet héél goed uit, voor een burgeroorlog. „Kan het ook verzet worden?” En „Ajax speelt op 21 uur, dus moet wel op tijd thuis zijn.” Iemand kiest toch voor het voetbal. „Ik kijk morgen de herhaling van de #burgeroorlog wel.”

Lees ook: Dit zeggen mensen tegen hun 18-jarige zelf: Trouw niet en investeer in Apple

Arthur van Amerongen doet ook een duit in het burgeroorlogzakje.

Mensen uit andere landen die zich afvragen wat die burgeroorlog toch is, worden ook voor de gek gehouden. „Het gaat over de hamburgeroorlog tussen McDonald’s en Burger King.” Maar niet iedereen trapt erin.

‘Schaapjes’

De strijdlustige Maastrichtenaar heeft ook veel medestanders, blijkt wel uit de reacties onder zijn posts. „Of tijd om een revolutie te starten of op te rotten uit dit god verlaten land”, schrijft iemand die zich helemaal in de ‘burgeroorlog’ kan vinden. Er worden vingers naar Rutte ‘en zijn snuifbende’ gewezen en mensen die niet hun denkbeelden delen, worden ‘schaapjes’ genoemd. Het aannemen van de corona-spoedwet, betekent volgens hen ‘het einde van onze democratie en het begin van een dictatuur.’

Een ander heeft de moed nog niet in z’n schoenen: „Positief blijven en hoop houden dat is het beste medicijn. We laten ons niet klein krijgen.”

Klaar voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
#burgeroorlog van ‘complotwappies’ leidt tot hilarische reacties
Sluiten