Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Van Dissel: ‘Mensen houden zich minder goed aan de nieuwe maatregelen’

RIVM-topman Jaap van Dissel praat woensdag de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Zijn conclusie: Nederlanders hielden zich de afgelopen tijd minder goed aan coronamaatregelen dan aan het begin van de uitbraak.

Wat voor effecten de afgekondigde maatregelen van eind september hebben, is volgens Van Dissel „nog niet zichtbaar. Maar hij benadrukte „grote twijfels” te hebben over de effectiviteit daarvan. De ingevoerde maatregelen zouden deze week positief resultaat moeten laten zien. Volgens Van Dissel zullen deze resultaten waarschijnlijk minder zijn dan eerder dit jaar. De RIVM-topman benadrukt het belang van de maatregelen.

Overtreden van thuisisolatie

Van Dissel blikt vooruit op de mogelijk komende situatie. „Als de maatregelen van 28 september niet effectief zijn, zal de piek in de ziekenhuisopnames waarschijnlijk eind oktober in zicht komen. Dan liggen er 750 tot 1100 mensen op de IC, en 4000 tot 6000 in ‘gewone’ ziekenhuisbedden. Dan moeten mensen zich wel aan de nieuwe maatregelen houden die dinsdag werden afgekondigd.”

Een belangrijke regel die twee op de tien positief geteste mensen lijken te overtreden, is de thuisisolatie. Er is toch nog een „aanzienlijk aantal” mensen dat toch naar buiten gaat en „in wezen contact opzoekt”, zegt Van Dissel. Dat is een groot probleem. Het kabinet kijkt dan ook naar een quarantaineplicht, waarvan overtreding wordt bestraft.

Zonder de maatregelen van deze week komt de piek pas in december, en zal deze tweemaal zo hoog zijn als tijdens de eerste golf.

Daling minder sterk

Het RIVM houdt een aantal factoren in de gaten, om de verspreiding van het virus te volgen. Onderzoekers zagen de afgelopen weken wel minder drukte in bijvoorbeeld winkelstraten en het openbaar vervoer, maar de daling was minder sterk dan eerder dit jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.