Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 9 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel zorgmedewerkers voelen zich niet klaar voor tweede coronagolf

Eén op de drie zorgmedewerkers is nog te moe om de tweede coronagolf aan te kunnen. Dat is de uitkomst van een enquête van beroepsvereniging NU’91 onder 2800 zorgprofessionals.

Verpleegkundigen en verzorgenden geven daarnaast aan dat nog niet overal voldoende goede beschermende middelen op voorraad zijn. Ook wordt bij bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde leden de reguliere zorg binnen de eigen organisatie afgeschaald vanwege de grote toename van de coronapatiënten.

Wel verantwoordelijkheid bij tweede coronagolf

De uitkomsten van de enquête zorgen voor ongerustheid bij de beroepsvereniging, aangezien er meer uitval wordt verwacht wanneer professionals niet voldoende uitgerust aan het werk moeten. „Tel daarbij het feit dat zorgprofessionals ook zelf besmet kunnen raken. Dat zagen we al in grote mate tijdens de eerste golf”, zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. Tegelijk hebben zorgmedewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel om aan het werk te gaan en blijven. Het gevoel collega’s niet in de steek te willen laten, zorgt onder 61 procent voor extra werkdruk, blijkt uit de peiling.

NU’91 wil werknemers tegen die werkdruk beschermen en daarom af van de uitzonderingspositie die zorgmedewerkers hebben op de RIVM-richtlijnen. Nu geldt dat zij aan het werk mogen wanneer de continuïteit van de zorg in het gedrang komt. Die voorwaarde van ‘zorgnood’ legt elke werkgever anders uit. Dat betekent dat waar ieder ander in quarantaine zou moeten wanneer bijvoorbeeld een huisgenoot positief test op corona, een zorgmedewerker wel aan het werk gaat.

Een foto van een zorgmedewerker die bij de tweede coronagolf meer wil verdienen dan alleen applaus
We verdienen meer dan alleen applaus, vindt het zorgpersoneel. Foto: ANP / Koen van Weel

Regionaal personeel uitwisselen

De beroepsvereniging roept daarnaast op om snel te zoeken naar structurele oplossingen. Een aantal suggesties wordt al aangedragen, waaronder het regionaal uitwisselen van personeel, de inzet van medisch personeel van Defensie of van mensen die via een versneld leertraject worden voorbereid op werken in de zorg. Dit laatste kan gaan via De Nationale Zorgklas. Dit is een landelijk initiatief dat ervoor zorgt dat er op een verantwoorde wijze, via een versneld leertraject, extra hulpkrachten worden voorbereid op het werken in de zorg.

In september brachten zorgmedewerkers al naar buiten dat zij steeds meer te maken krijgen met agressie en bedreigingen.

Lees ook: Rutte wordt strenger: ‘Elke beperkende maatregel nemen die nodig is’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.