Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

RIVM: ruim 4500 nieuwe coronabesmettingen, Rotterdam meeste gevallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus.

Dat is meer dan de 4007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld. Toen werd de grens van 4000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd en dat is nu weer zo. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.

Rotterdam meeste coronabesmettingen

In de gemeente Rotterdam werden van zondagochtend tot maandagochtend de meeste mensen positief getest op het virus, namelijk 397. Dat is meer dan zondag, toen hier 268 mensen te horen kregen dat ze het virus hadden opgelopen. In de gemeente Amsterdam nam het aantal gevallen toe met 347, in Den Haag met 268 en in Utrecht met 107.

Tilburg en Groningen

In Tilburg liep het aantal coronagevallen in de tweede helft van de vorige week snel op. Zaterdag was de piek met 81 positieve tests. Zondag kwamen minder nieuwe gevallen aan het licht en die daling lijkt maandag door te zetten, met 47 nieuwe coronagevallen. In de gemeente Groningen werd zaterdag een piek bereikt van 156 positieve tests. Ook die werd maandag niet geëvenaard, met 95 nieuwe gevallen.

Het aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 is met zeven toegenomen. Dat betekent niet per definitie dat zij het afgelopen etmaal zijn overleden. Deze gegevens komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Zondag nam het aantal sterfgevallen met vijf toe.

Normaal gesproken publiceert het RIVM de cijfers om 14.15 uur. Maar deze werden vandaag pas om 16.00 uur bekendgemaakt vanwege een storing.

Extra maatregelen?

ls het aantal besmettingen de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra coronamaatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, eerder vandaag gezegd.  Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.

Inmiddels ruim 4000 positieve tests per dag

Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio’s coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000. En vandaag dus zelfs meer dan 4500.

RIVM

Op Twitter legt het RIVM vanmiddag in negen tweets het verschil uit tussen griep en het nieuwe coronavirus, nadat hier veel vragen over zijn binnengekomen. Een van de grootste verschillen tussen de twee is toch wel het vaccin, of het nog ontbreken ervan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.