Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Testlocatie Schiphol leverde minder op dan andere teststraten

In de teststraat op Schiphol zijn veel minder met het coronavirus besmette mensen gevonden dan in andere teststraten in het land. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar de proef met de teststraat op de luchthaven die er tussen 12 augustus en 12 september was.

„Met een vindpercentage dat bijna de helft lager ligt dan in de overige teststraten in Nederland kan wel geconcludeerd worden dat het testen van reizigers (waarvan een onbekend deel asymptomatisch was) op Schiphol minder efficiënt is in het opsporen van positieve personen dan het testen van mensen met klachten”, valt in het onderzoek te lezen.

Er zijn totaal 19.119 mensen getest in de vijf weken dat de teststraat op Schiphol open was. Van al die geteste mensen bleek maar 1,7 procent positief te zijn. Dat komt neer op 326 mensen. In de andere teststraten testte in diezelfde periode 3 procent positief op het virus. Daar werden wel veel meer mensen getest, namelijk bijna 750.000. De meeste besmettingen op Schiphol werden gevonden in de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar.

Oranje of rode landen

Wanneer iemand terugkwam uit een oranje of rood land konden zij zich, zelfs zonder klachten, laten testen op Schiphol. „Het gereisd hebben naar een risicogebied vertaalt zich niet in een hoger vindpercentage dan het testen bij klachten”, aldus het RIVM. De testlocatie was tussen 06.00 en 18.00 uur open.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer hebben eerder aangegeven dat de teststraat zo snel mogelijk weer open moet gaan, zodra de testcapaciteit dat toelaat.

Het kabinet gaat mensen actief ontmoedigen om naar oranje landen af te reizen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo komt er op de website ‘nederlandwereldwijd.nl‘, waar men reisadviezen kan vinden, de boodschap ‘boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies’. De site is van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook wordt er advertentieruimte ingekocht op reisvergelijkingssites, waar een verwijzing komt naar de reisadviezen.

Lees ook: ‘Verbod op softdrugsgebruik op straat schuurt met gedoogbeleid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.