Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Verbod op softdrugsgebruik op straat schuurt met gedoogbeleid’

Een van de nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden, is het verbod op het gebruiken van softdrugs op straat. Dat wijkt echter af van datgene wat de Opiumwet verbiedt. De Opiumwet verbiedt het gebruik expliciet niet. Dat zegt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vanaf vanavond 22.00 uur mag je geen alcohol of softdrugs in bezit hebben op straat na 20.00 uur. Dat verbod blijft vier weken lang gelden. Ook het nuttigen van alcohol en drugs op openbare plekken behoort tot de nieuwe restricties.

De verboden worden opgenomen in de noodverordeningen van de 25 veiligheidsregio’s. Brouwer stelt dat deze regelgeving schuurt met de Opiumwet. „Het aanwezig hebben van softdrugs wordt al verboden in de Opiumwet, maar dat wordt niet gehandhaafd als het om een gebruikshoeveelheid gaat.”

Noodverordening

De nieuwe noodverordening verbiedt ook het op zak hebben van softdrugs. Dat verbiedt de Opiumwet dus al, maar op basis van het beleid van het OM wordt daar niet op gehandhaafd als het om een gebruikshoeveelheid gaat. Brouwer zegt eraan te twijfelen of het OM het beleid aanpast. „Het OM hanteert een richtlijn om het verbod softdrugsbezit uit de Opiumwet niet te handhaven. Maar nu moeten ze wel de noodverordening handhaven. De voorzitter van de veiligheidsregio, die de noodverordening opstelt, heeft geen zeggenschap over het OM.”

Het inzetten van een noodverordening is juridisch geen probleem, zegt Brouwer. „Als er sprake is van ramp of crisis, dan mag worden afgeweken van gewone wetgeving. Niet van de Grondwet, maar wel van de wetten zoals de Opiumwet.”

Lees ook: Brand op berg Kilimanjaro: al 28 vierkante kilometer verwoest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.