Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

In Staphorst vandaag drie kerkdiensten voor 600 bezoekers

In Staphorst worden vandaag drie kerkdiensten voor elke keer zeshonderd bezoekers gehouden. Een mondkapje dragen hoeft niet. „Dan kan je niet zingen, dat wordt mompelen.”

De drie keer zeshonderd mensen komen bij elkaar in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. „We hebben een erg grote kerk”, zegt het woordvoerder van het geloofshuis tegen De Stentor. „De bezoekers zitten op afstand van elkaar.”

Groepsbijeenkomsten mogen uit maximaal dertig personen bestaan, besloot het kabinet maandag. Premier Mark Rutte meldde tijdens de coronapersconferentie dat er uitzonderingen zijn, zoals bij geloofsbijeenkomsten.
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst verkleint de diensten van vandaag daarom niet. Volgens de kerk is er een prima afzuiging in het pand.

Geen mondkapjes in Staphorst

De woordvoerder denkt niet dat veel mensen een mondkapje zullen dragen. Dat is ook geen verplichting. De kerk ziet gezang als wezenlijk onderdeel van de dienst. „Met een mondkapje wordt zingen dan al snel mompelen.”

Tijdens de eerste coronagolf werd over dergelijke diensten in Staphorst ook nagedacht. Dat leverde veel kritiek op en de Hersteld Hervormde Kerk besloot er toen vanaf te zien. Diensten konden in maart en april online worden gevolgd.

Burgemeester denkt dat het wel goed komt

De burgemeester van Staphorst, Gerrit Jan Kok, heeft denkt dat het wel goed komt met het verloop van de kerkdienst. Kok grijpt niet in.

Op social media wordt met (totale) verbazing en onbegrip op de kerkdiensten in de plaats in Overijssel gereageerd. Zo trekt een dame de vergelijking met een voetbalwedstrijd van haar zoon, waarbij zij niet – met een mondkapje – in de buitenlucht langs de zijlijn van het veld mag staan.

https://twitter.com/Wendy3737/status/1312634461805334529

Lees ook: Video: ‘Ik voelde me niet goed, maar nu veel beter’, meldt Trump in pak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Staphorst vandaag drie kerkdiensten voor 600 bezoekers
Sluiten