Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Kabinet grijpt hard in om coronabesmettingen terug te dringen

Zoals verwacht werden er vanavond tijdens de persconferentie nieuwe en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De komende drie weken wordt het leven in heel Nederland verder aan banden gelegd.

„De landkaart kleurt steeds roder en we moeten nu met de maatregelen doorpakken om te voorkomen dat we achter het virus aan gaan lopen”, zei Rutte vanavond tijdens de persconferentie. Het kabinet stapt de komende weken daarom af van de regionale aanpak van de afgelopen tijd en komt met ingrijpende landelijke maatregelen.

Thuiswerken opnieuw de norm

Thuiswerken moet weer de nieuwe norm worden. Alleen als het echt niet anders kan, mogen mensen naar hun werk toe. Wanneer de werkvloer een besmettingsbron blijkt te zijn, kan het zijn dat een kantoor of andere werkplek twee weken dicht moet. Verder benadrukte premier Rutte dat winkelen voorlopig niet gezien mag worden als uitje. „Winkel alleen”, zei hij. Ook moeten supermarkten de komende weken twee keer per dag een ‘kwetsbaren- en ouderenuurtje’ invoeren.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden winkeliers vanaf morgen ook verplicht om een deurbeleid te handhaven. Het dragen van een mondkapje in winkels is niet verplicht, maar de detailhandel in deze drie steden heeft het recht om mensen die geen mondkapje dragen de toegang te weigeren.

21.00 uur laatste inloop horeca

Het maximale aantal mensen dat buiten bijeen mag komen, ligt vanaf morgen op veertig. „Dus maximaal vier vrienden aan een tafel op een terras waar veertig mensen zitten”, benadrukte Rutte. Binnen mogen maximaal dertig mensen samenkomen, met uitzondering van bijvoorbeeld scholen. Verder geldt voor alle horeca de komende weken dat er uiterlijk om 21.00 uur een laatste inloop mag zijn. En om 22.00 uur moeten de deuren dicht.

In de sportsector, mag zoals vanmiddag al bekend werd, geen publiek aanwezig zijn. Tijdens de persconferentie maakte de premier duidelijk dat deze maatregel ook geldt voor amateur-sportclubs. Ook moeten de kantines van sportclubs de komende weken dicht.

De maatregelen gaan morgenavond om 18.00 uur in en komen boven op de basisregels zoals de 1,5 meterregel en het vermijden van drukke plekken. De maatregelen blijven in ieder geval de komende drie weken van kracht.

Lees ook: Burgemeesters lijken voor landelijke invoering mondkapjesplicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet grijpt hard in om coronabesmettingen terug te dringen
Sluiten