Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Lifestyle 4 okt 2020 / 09:10 uur

Eet Geen Dierendag vooral online en op de radio met een Top HOND-erd

Eet Geen Dierendag viert vandaag, op Werelddierendag, zijn tiende jubileum. Dat gebeurt vooral online. Radio Veronica zendt de Top HOND-erd uit.

Stichting Wakker Dier, die de Eet Geen Dierendag organiseert, wil mensen kennis laten maken met vegetarisch eten en consumenten wijzen op de voordelen van het eten van minder vlees. In ons land worden elke dag ongeveer een half miljoen dieren gegeten.

Minder vlees eten is niet alleen goed voor dieren en het milieu, zegt een woordvoerder van Wakker Dier. Volgens het Voedingscentrum eten Nederlanders nog altijd meer vlees dan gezond is voor het menselijk lichaam. „Vooral voor mannen is er nog veel winst te behalen.” Mannen moeten gemiddeld 400 gram per week minder vlees eten om aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 500 gram per week te komen. Vrouwen eten volgens het Voedingscentrum ongeveer 100 gram te veel per week.

Digitale Eet Geen Dierendag

Vanwege de coronamaatregelen speelt Eet Geen Dierendag zich dit jaar grotendeels digitaal af. Deelnemers aan de dag kunnen via social media laten zien met welke vegetarische gerechten ze de dag vieren. De verstuurder van het leukste bericht met de hashtag #eetgeendierendag wint een jaar lang gratis vega-bitterballen. De campagne wordt gesteund door BN’ers als Giel Beelen, Anna Drijver, Renske de Greef, Karina Smulders en Carolien Spoor.

Op de website van Eet Geen Dierendag staan recepten voor vegetarische maaltijden. Havermoutpap met appel, wortel en rozijn kun je daarop bijvoorbeeld vinden. En pasta bolognese met linzen, vegetarische kip in satésaus en currysoep met broccoli en pinda’s.

Liedjes over dieren

Op Radio Veronica zijn vandaag dierenliedjes te horen en nummers van artiesten met een dier in de naam. „Op 4 oktober is het Dierendag en daarom hoor je die dag de 100 be(e)ste ‘dieren-tracks’ op Radio Veronica”, meldt de zender. „Denk daarbij aan A Horse With No Name of een nummer van Steppenwolf, Pitbull of The Boomtown Rats.

Van 10.00 tot 18.00 uur klinken de dierensongs door de luidsprekers. Veronica-dj Jasper de Vries bijt vanochtend het spits af: „Van Three Little Birds van Bob Marley tot Domino Dancing van de Pet Shop Boys: het is bijna niet te bevatten hoeveel artiestennamen en titels een link hebben met een dier. Daarom zenden we deze beestachtig goede Top Hond-erd uit, waarmee we alle dieren in het zonnetje zetten. Ik voel mij nu al uitgelaten om deze lijst te presenteren.”

Lees ook: In Staphorst vandaag drie kerkdiensten voor 600 bezoekers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eet Geen Dierendag vooral online en op de radio met een Top HOND-erd
Sluiten