Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 2 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Speciale uurtjes voor kwetsbaren in supermarkt gaan door, hoe werkt het?

De speciale uurtjes in de supermarkt voor ouderen en klanten uit andere kwetsbare groepen gaan door. Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf maandag zijn supermarkten twee uur per weekdag exclusief geopend voor de meest kwetsbaren om ze zo te beschermen tegen het coronavirus. Daarmee voldoen supermarkten aan de plicht die het kabinet heeft opgelegd. Ook buiten deze uren blijven mensen uit kwetsbare groepen welkom in de supermarkt, want supermarkten willen voorkomen dat zij zich buitengesloten voelen. De ‘ouderenuurtjes’ gelden in supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk.

Supermarkt in ieder geval van 7.00 tot 8.00 voor ouderen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft vandaag opgesteld hoe de gang van zaken vanaf maandag verloopt: „Een groot deel van de supermarkten is vanaf maandag van 7.00 tot 8.00 uur voor klanten uit kwetsbare groepen geopend, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur waarop de winkel ook uitsluitend voor mensen met een kwetsbare gezondheid open is, passend bij de lokale situatie”, zo wordt gemeld in een algemeen bericht.

Ouderenbond vindt het niks

Ouderenbond ANBO vindt het ouderenuurtje in supermarkten overigens stigmatiserend en onnodig, zo liet de organisatie eerder vandaag weten. Daarnaast denkt de bond dat het in de praktijk helemaal niet gaat werken en dat „mensen tegen elkaar worden opgezet.”

„Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. En niet op een door anderen vastgesteld tijdstip”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. De bond wijst er ook op dat veel ouderen thuiszorg krijgen en niet in alle vroegte naar de supermarkt kunnen komen.

Een foto van een poster aan de deur van de supermarkt waarop een ouderenuurtje wordt aangekondigd
Ook eind maart werden aangepaste openingstijden bij supermarkten aangekondigd. Foto: ANP / Pieter Stam de Jonge

Evaluatie met de supermarkten

Het CBL zal na de eerste week samen met de leden en vertegenwoordigers van ouderen en andere kwetsbare groepen het effect van de speciale openingsuren evalueren. Daarbij kijkt de branche niet alleen naar de behoefte aan de uren bij de kwetsbare groepen en het gebruik van deze uren, maar ook naar de effecten voor andere klanten die met beperktere openingstijden te maken krijgen.

Maatwerk voor klanten uit kwetsbare groepen

Supermarkten vinden het belangrijk dat iedereen veilig boodschappen kan blijven doen, ook mensen uit kwetsbare groepen. Daarom hebben alle supermarkten maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen houden. Supermarkten willen daarnaast klanten met een kwetsbare gezondheid zo veel mogelijk maatwerk bieden. Daarom werken honderden supermarkten al veel langer met een speciaal ouderenuurtje op locaties waar daar behoefte aan is, en bieden veel supermarkten extra service met bijvoorbeeld lokale bezorgdiensten.

Forse impact voor supermarkt

Ook het CBL is niet tevreden: „Het kabinet heeft eerder deze week echter overhaast en ondoordacht besloten dit maatwerk te negeren en de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar bijvoorbeeld relatief weinig ouderen en mensen uit andere kwetsbare groepen wonen. Als supermarkten niet aan de verplichting voldoen, mogen zij niet meer dan dertig klanten tegelijk binnenlaten.”

„Het kabinetsbesluit heeft een forse impact op supermarkten. In veel supermarkten is het praktisch gezien niet haalbaar om midden op de dag de deuren te sluiten voor klanten die niet tot een kwetsbare groep behoren en klanten die op dat moment nog binnen zijn naar buiten te sturen. Om die reden kiest een groot deel van de supermarkten voor uren aan de randen van de reguliere openingstijden om te voldoen aan de verplichting van het kabinet.”

Lees ook: Rotterdam heeft allereerste fysieke Xiaomi Mi Store van de Benelux

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.