Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Vliegtuig vertrekt maandag om vluchtelingen te halen, staatssecretaris wil het niet

De actiegroep We Gaan Ze Halen wil maandag met een chartervlucht vanuit Rotterdam naar Lesbos vliegen om daar bijna 200 vluchtelingen op te halen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) begrijpt de actie, maar zegt: „Dat mag U niet.”

Initiatiefnemer Remco Voorberg zegt dat maandagochtend een Boeiing 737 met 189 stoelen vanaf Rotterdam The Hague Airport naar vliegveld Mytilini vertrekt. We Gaan Ze Halen wil daar 189 vluchtelingen uit Moria aan boord nemen en naar Nederland brengen. Een woordvoerder van de luchthaven in Rotterdam bevestigde dat de chartervlucht om 09.00 uur gepland staat.

De bedoeling is dat het vliegtuig twee dagen op Lesbos blijft staan. „We vliegen sowieso”, zei Voorberg. „Los van de vraag of er toestemming wordt gegeven of mensen mogen instappen. Of dat gebeurt ligt aan de politiek.”

Staatssecretaris geeft geen toestemming

De actiegroep heeft vrijdag nog een brief naar staatssecretaris Anky Broekers-Knol doen uitgaan met het dringende verzoek contact met de organisatie op te nemen. Voorberg hoopt dat Nederland toestemming geeft. Maar hij sluit niet uit dat het vliegtuig mét passagiers terugkeert als de Grieken toestemming geven om te vertrekken. We Gaan Ze Halen stuurde in 2018 bussen naar Athene met hetzelfde doel. Deze kwamen toen leeg terug.

Een foto van Ankie Broekers - Knol
Ankie Broekers-Knol bij het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) begrijpt best dat de actievoerders vluchtelingen in Griekenland wil helpen. Maar om dat met een gehuurde Boeing 737 te doen, lijkt haar op zijn zachtst gezegd geen goed plan. Met het initiatief doorkruist de club volgens Broekers-Knol juist „reeds in gang gezette inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese Commissie, Nederland en andere lidstaten”.

Draagvlak voor ophalen vluchtelingen

Volgens de organisatie is er genoeg maatschappelijk draagvlak. Na de brand in kamp Moria beloofde het kabinet honderd vluchtelingen op te vangen. Die belofte viel bij oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties niet in goede aarde. Dit aantal wordt namelijk afgetrokken van de vluchtelingen die Nederland in 2021 opneemt.

We Gaan Ze Halen neemt nu het heft in eigen hand door een vliegtuig te sturen. Hierover informeerden zij op 24 september de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Voorberg liet eerder weten zich zorgen te maken om de situatie op Lesbos, waar naast het nieuwe vervangende kamp voor Moria ook twee andere kampen zijn. „Het nieuwe kamp heeft nauwelijks voorzieningen. De hel is herbouwd. Het gaat de mensen daar niet om onderdak en eten, maar om herplaatsing.”

Een foto van heel veel vluchtelingen op Lesbos
Een aantal vluchtelingen deze week wachtend om naar het Griekse land te worden gebracht. Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

‘Help vluchtelingen op een andere manier’

Broekers-Knol raadt de actiegroep aan te kijken of ze niet op een andere manier kunnen helpen. „Ik ben er zeker van dat er ook voor uw stichting wegen zijn om de samenwerking met de Griekse autoriteiten en andere betrokkenen op te zoeken, zodat de middelen die uw stichting ter beschikking heeft maximaal ten goede komt aan de juiste opvang van migranten”, schrijft de staatssecretaris.

Lees ook: Vrijwilliger Dado (24) ging naar Lesbos om vluchtelingen in Moria te helpen: ‘Je voelt je machteloos’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig vertrekt maandag om vluchtelingen te halen, staatssecretaris wil het niet
Sluiten