Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Sneller boetes voor niet houden van afstand en alcohol na 20.00 uur

Er gaat meer en strenger gecontroleerd worden op de huidige coronamaatregels. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, na afloop van de vergadering van de 25 veiligheidsregio’s gisteren. Ook worden boetes sneller uitgedeeld.

Volgens Bruls gaan de veiligheidsregio’s strenger controleren op de anderhalve meter afstand, de maximale groepsgrootte en het alcoholverbod dat na 20.00 uur in openbare ruimtes van kracht is. Er is afgesproken prioriteit te geven aan de regels over de maximale groepsgrootte van vier mensen en het verbod op bezit van alcohol. Er komen strengere controles en boetes voor de anderhalve meter afstand.

De veiligheidsregio’s willen sowieso sneller boetes uit gaan delen, in plaats van het almaar waarschuwen. Volgens Bruls zijn er de afgelopen weken honderden boetes uitgedeeld. In juni en september waren dat er nog „veel minder”.

Duizenden besmettingen

Bruls stelt dat de huidige maatregelen op z’n minst nog een aantal weken van kracht blijven. In de afgelopen week hebben meer dan 65.000 Nederlanders positief getest op het coronavirus. De afgelopen vier dagen kwam het aantal meldingen drie keer uit op ongeveer 10.000. De ene keer dat het lager was, was op zaterdag. Door een ict-storing kwamen er ‘maar’ 8663 positieve testen binnen.

Vandaag wordt onder meer bekendgemaakt hoeveel mensen in de afgelopen week zijn overleden aan het coronavirus. Ook wordt duidelijk of het zogenoemde reproductiegetal al is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt en staat momenteel nog op 1,22. Dat houdt in dat een groep van 100 besmette mensen 122 anderen besmet. Op hun beurt steken die weer 149 anderen aan. Het kabinet wil dat dat getal onder de 1 komt. Dan zou het coronavirus namelijk langzaam uitdoven.

Dubieuze mijlpaal

Vorige week maakte het RIVM bekend dat er 55.587 meldingen waren in de zeven dagen ervoor. Die week dáárvoor ging het om 43.903. Dáár weer voor waren het ‘nog’ 27.485 nieuwe besmettingen.

Gisteren is het aantal besmettingen de 300.000 gepasseerd. Dat is een krappe twee weken na de vorige ‘mijlpaal’: op 15 oktober kwam het aantal besmettingen in Nederland boven de 200.000 uit.

Ook in Duitsland loopt het aantal besmettingen flink op. Dagelijks komen er zo’n 11.000 nieuwe bij. Zaterdag waren er zelfs 14.714 nieuwe gevallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sneller boetes voor niet houden van afstand en alcohol na 20.00 uur
Sluiten