Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Virus als excuus om afspraak af te zeggen: coronaatje om bestwil

Bij verkoudheidsklachten is het advies om thuis te blijven en daar maken flink wat jongeren (dankbaar) gebruik van. Meer dan een kwart van de Nederlandse jongeren gebruikt het coronavirus weleens als excuus om onder afspraken uit te komen.

Om precies te zijn gaat het om 27 procent van de tieners, die weleens een ‘coronaatje om bestwil’ doet. Ook de rest van de Nederlanders maakt zich hier schuldig aan; het gaat om 12 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door PanelWizard.

Corona als excuus

Het zijn voornamelijk de Nederlanders tot dertig jaar die zich er met een coronaleugentje om bestwil vanaf maken. Een zesde van de ondervraagden tot de dertig heeft corona weleens als excuus gebruikt om werk- of schoolafspraken te ontlopen. Van de overige respondenten deed slechts vijf procent dat.

Ook zijn jongeren niet terughoudend in het faken van ziek zijn. Maar liefst elf procent van de ondervraagde jongeren heeft zich in afgelopen halfjaar onterecht ziekgemeld. Andere leeftijdsgroepen deden dat ook weleens, maar veel minder vaak: slechts drie procent van de andere respondenten heeft dat weleens gedaan.

„Ik denk dat veel Nederlanders acuut last van hun keel krijgen, zodra hun schoonouders op de stoep staan”, lacht Vince Franke van Acties.nl. „Toch moet je hiermee uitkijken, want je kunt je familie en vrienden er flinke schrik mee aanjagen. En waarvoor: zodat je een middag vrij hebt? Dat is het mij niet waard.”

Met loopneus op het terras

Hoewel jongeren zich het vaakst onterecht hebben ziekgemeld, zijn zij ook degenen die het meest geneigd zijn om met verkoudheidssymptomen de deur uit te gaan. Maar liefst zeventien procent zegt het afgelopen jaar weleens met een schrale keel of loopneus de horeca te hebben bezocht. Een kwart van hen gaat met klachten op bezoek bij familie. Ook de rest van Nederland bleef bij klachten niet altijd thuis: vijf procent ging met klachten naar de horeca en elf procent had familiebezoek.

Lees ook: Sneller boetes voor niet houden van afstand en alcohol na 20.00 uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Virus als excuus om afspraak af te zeggen: coronaatje om bestwil
Sluiten