Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Strengere aanpak feestgangers en ‘verhuurder van feestruimte ook aangepakt’

De illegale feesten van afgelopen weekend houden de gemoederen flink bezig. Want waarom zijn er zo weinig boetes uitgedeeld, vragen mensen zich onder meer af. Vanaf nu gaat er in elk geval strenger worden beboet.

‘Waar is het feestje? Hier is het feestje!’ is een populaire tekst, bij voorkeur hard te scanderen op de plaats van het feestje. Al zal de eigenaar van de locatie vanaf nu wel twee keer nadenken voordat de fissa bij hem of haar wordt gehouden.

Feestruimte

Mensen die een ruimte beschikbaar stellen voor een feest kunnen vanaf nu namelijk ook rekenen op een coronaboete. Ook organisatoren van dergelijke feesten en feestgangers worden zo streng mogelijk aangepakt. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie vanavond in Utrecht gezegd na een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

Lees ook: Politie maakt eind aan illegaal feest Hilversum

 

Moeilijk te controleren

Bij twee grote feesten in het afgelopen weekeinde was het voor de politie niet mogelijk om de honderden feestvierders aan te pakken, laat Grapperhaus weten. „Zulke grote aantallen mensen zijn heel moeilijk te controleren. En je wil ze ook niet allemaal bij elkaar in een ruimte vasthouden, want dan is het onmogelijk om de gewenste afstand tot elkaar te bewaren”, verklaarde hij.

Een van de bezoekers van de rave in Hilversum afgelopen weekend, vertelde anoniem tegen de NOS dat de illegale feesten bijna altijd worden beëindigd door de politie, maar dat er nooit boetes worden uitgedeeld.

„Iedereen moet gewoon weg. Het is onbegonnen werk. Meestal is het zo’n massa op een afgelegen plek. De politie is aanwezig met weinig agenten.” Ook is er qua bekeuren geen beginnen aan door het middelengebruik, zei hij. „De meeste mensen zijn hartstikke onder invloed: ze zijn dronken of zitten aan de drugs. Ik denk eerlijk gezegd niet dat de politie er tijd voor heeft.”

Op social media heeft iemand wel een idee hoe de feestvierders die veelal met de auto waren gekomen, toch hadden kunnen worden aangepakt. „Had al die auto’s een forse bekeuring gegeven.”

‘Weinig raves’

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, wees er op dat het aantal grote, illegale feesten in het land op dit moment naar zijn mening buitengewoon gering is. „Ze zijn op de vingers van een hand te tellen. In de zomer waren er veel vaker problemen met grote groepen op stranden en langs de rivieren.”

Volgens Bruls is het belangrijk om zo’n groot feest zo snel mogelijk stil te leggen en iedereen naar huis te sturen. „Handhaven van de openbare orde is op dat moment prioriteit. Het is niet te doen om met een handvol agenten en handhavers vierhonderd feestgangers te beboeten”, zei hij.

Zsm

Grapperhaus en de burgemeesters hebben opnieuw afgesproken dat er „zo streng mogelijk” gehandhaafd wordt. „En ik benadruk nog eens dat het echt heel onverstandig is om nu naar een feest te gaan. Doe dat niet, want anders worden de regels alleen maar verder aangetrokken. De komende dagen zijn wat dat betreft een kantelpunt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Strengere aanpak feestgangers en ‘verhuurder van feestruimte ook aangepakt’
Sluiten