Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe ‘mijlpaal’: Nederland telt bijna 200.000 besmettingen

Er wordt hoogstwaarschijnlijk een dubieuze mijlpaal gevestigd vandaag. Nederland gaat waarschijnlijk de 200.000e positieve test registreren. De teller staat momenteel op 196.163 besmettingen.

Het nieuwe ‘record’ volgt minder dan een maand nadat het coronavirus voor de 100.000e keer werd vastgesteld. Dat was op 23 september, de 210e dag van de uitbraak in Nederland. Vandaag is dag 232.

Tweede golf leidt tot mijlpaal

De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vastgesteld. Een man uit het Brabantse Loon op Zand had het coronavirus opgelopen tijdens een werkbezoek aan Italië. Meer gevallen volgden snel. Eind maart en begin april was de eerste golf op zijn hoogtepunt. Daarna volgde een periode van relatieve rust.

In augustus was er een klein piekje en in september begon de tweede golf. In eerste instantie testten enkele honderden mensen per dag positief, maar dat liep al snel op tot enkele duizenden. Eergisteren werd een nieuw dagrecord gevestigd met 7383 meldingen in 24 uur tijd.

Nieuwe maatregelen

Om de tweede golf te bestrijden zijn gisterenavond nieuwe maatregelen van kracht geworden. Vanavond is de eerste avond dat bijvoorbeeld de verkoop van alcohol na 20.00 verboden is. Ook blijft de horeca dicht. Het is na 20.00 uur ook niet toegestaan om alcohol op zak te hebben of op openbare plekken te drinken.

Coffeeshops blijven maar tot 20.00 uur open. Een verbod op het gebruik en bezit van softdrugs gaat overigens niet door. Die maatregel bleek in strijd met het gedoogbeleid. Ook winkels sluiten om 20.00 uur de deuren. Koopavonden zijn voorlopig verboden. Er komt binnenkort een mondkapjesplicht voor alle publieke binnenruimten. De maatregelen gelden voor minimaal vier weken, na twee weken volgt een tussenevaluatie.

Het werkelijke aantal mensen dat corona heeft gehad, ligt waarschijnlijk al ruim boven de 200.000 besmettingen. In het begin van de coronapandemie werd lang niet iedereen getest. Veel mensen zijn genezen of overleden zonder dat ooit is vastgesteld dat ze corona hebben gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe ‘mijlpaal’: Nederland telt bijna 200.000 besmettingen
Sluiten