Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 okt 2020

Koninklijke familie is weer in Nederland na afgebroken vakantie

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters zijn weer in het land. Vandaag even na 20.00 uur kwam de koninklijke familie aan op Schiphol, met een lijnvlucht van KLM.

Kort na hun aankomst werd op paleis Huis ten Bosch in Den Haag de koninklijke standaard (vlag) gehesen, als teken dat de koning weer in Nederland is.

Koninklijke familie op en neer naar Griekenland

Gisteren liet de koning via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken. Er ontstond door heel het land namelijk nogal wat ophef over de reis. Gistermiddag bleek dat Willem-Alexander met zijn gezin naar Griekenland waren vertrokken. Ze vlogen met het regeringsvliegtuig naar het land waar ze een buitenverblijf hebben.

Dat reisje viel echter niet goed in de Tweede Kamer. Zowel linkse als rechtse partijen noemen het onverstandig dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

 

Onverstandig

Vrijwel alle Nederlanders (91 procent) vinden dat de koning had moeten bedenken dat een vakantie in Griekenland in coronatijd onverstandig is, ongeacht het advies van premier Mark Rutte. Dat komt naar voren uit een enquête van Hart van Nederland. Er namen bijna 4000 Nederlanders deel aan het panel van het SBS-programma. 65 procent van de ondervraagden zegt dat het aanzien van het koningshuis een deuk heeft opgelopen.

Premier Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, zo meldde gisteravond een woordvoerder van de RVD. Verschillende fracties willen opheldering van hem. Ze vinden dat Rutte de koning had moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan.

Heeft Rutte de reis afgeraden?

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen weten of Rutte de koning heeft afgeraden om naar Griekenland te gaan. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver was het „een inschattingsfout” dat de koning naar Griekenland vertrok en zijn onmiddellijke terugkeer het „enige juiste besluit”. D66’er Joost Sneller zei: „Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had.”

Lees ook: Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koninklijke familie is weer in Nederland na afgebroken vakantie
Sluiten