Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 okt 2020

Ergernis over vakantie van koning naar Griekenland: ‘Onverstandig en onbegrijpelijk’

Niet zo heel lang geleden was hij nog het gesprek bij de koffieautomaat, of op Zoom, toen hij en zijn eega wel heel knus poseerden met een Griekse restauranteigenaar. „Iets te spontaan”, zeiden ze achteraf.

Geen idee of hij daar weer gaat eten, maar het zou kunnen. Want koning Willem-Alexander is vanmiddag in Griekenland aangekomen om daar vakantie te vieren. Het kabinet is verrast.

Vakantiehuis Griekenland

Hij vloog aan het eind van de middag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. Dat melden ingewijden. De koning heeft een vakantiehuis in Griekenland. Of zijn gezin mee is gereisd, is niet bekend.

Het vasteland van Griekenland, waar het vakantiehuis staat, heeft code geel. De Griekse eilanden hebben code oranje.

Locatie vakantiehuis Nederlandse koninklijke familie + reisadviezen corona. ANP INFOGRAPHICS

Extra maatregelen

Het kabinet maakte eerder bekend extra maatregelen te nemen om mensen te ontmoedigen naar gebieden te reizen waar een oranje reisadvies geldt, werd eerder deze week nog bekend. Vicepremier Hugo de Jonge werd vanmiddag na afloop van het kabinetsberaad gevraagd of de koning in Griekenland op vakantie is. „Dat is mij niet bekend”, antwoordde hij.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat desgevraagd weten dat de de Oranjes zich „aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houden”. Meer wil de dienst er niet over kwijt.

Lees ook: Roosendaals feestcafé moet half jaar lang 2 uur eerder sluiten: ‘Hele forse straf’

#doeikoningshuis

Op social media reageren veel mensen vol ongeloof en valt het bij velen verkeerd. „Shame on you”, en #doeikoningshuis. En ook wordt good old George maar weer eens van stal gehaald. „All animals are equal, but some are more equal. George Orwell zei het 75 jaar geleden al.” Een enkeling is wel heel streng. „Stort. Neer.’ En er zijn ook mensen die hem wel begrijpen. „Horeca gesloten en dan even op en neer voor een souvlaki. Koning.”

Ergernis over vakantie koning

In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd op het vakantiebezoek van koning Willem-Alexander aan Griekenland. Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister-president Mark Rutte. „Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland”, vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

„De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben”, zegt Klaver. „Dan helpt het niet als er berichten opduiken de koninklijke familie het vliegtuig naar Griekenland pakt.”

‘Onverstandig’

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het „onverstandig en onbegrijpelijk” dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de „voorbeeldfunctie” die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk „in je eigen omgeving te blijven”.

SP’er Ronald van Raak vindt het niet bij de „geest van deze tijd” passen dat Willem-Alexander op vakantie gaat. Liever ziet hij dat de koning rechtsomkeert maakt. Ook hekelt hij de geheimzinnigheid rondom de reis. „Dit moet gewoon gezegd kunnen worden, het is geen staatsgeheim.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ergernis over vakantie van koning naar Griekenland: ‘Onverstandig en onbegrijpelijk’
Sluiten